Τετάρτη, Οκτωβρίου 01, 2008

Η ανύπαρκτη γενιά των 700 ευρώ

Πριν λίγο καιρό χρειάστηκε να προσλάβουμε στη δουλειά έναν βοηθό. Έναν άνθρωπο που θα ερχόταν για 4 έως 6 (το πολύ) ώρες στη διάρκεια των οποίων θα περιφερόταν διακριτικά σ' ένα χώρο, απαντώντας ευγενικά και πολιτισμένα σε όποιον ζητούσε κάποια πληροφορία. Στο τέλος της βραδιάς, θα κλείδωνε και θα πήγαινε για τεκίλες σε καπηλιό της αρεσκείας του. Γι' αυτή την κοπιαστική δουλειά θα έπαιρνε έναν κανονικότατο μισθό, συν δώρα, ασφάλιση, άδειες κλπ.
Όπως αποδείχτηκε, η γενιά των 700 ευρώ δεν έχει καμία πρόθεση να γίνει η γενιά των 800 ευρώ δουλεύοντας τέσσερις μόνο ώρες.
Σε άλλους φαίνονταν οι ώρες πολλές(!), σε άλλους μικρή η αμοιβή (!!). "Μμμμμ, ναι. Να το σκεφτώ και θα σας απαντήσω". Και, φυσικά, ποτέ δεν τηλεφωνούσαν (γιατί, ως γνωστόν, οι καλοί τρόποι πεθαίνουν πολύ πριν την ελπίδα). Στην πράξη αποδείχτηκε πως το να προσφέρεις μιά δουλειά είναι πολύ δυσκολότερο από το να την αναζητήσεις. Όλοι βαριούνταν, όλοι είχαν κάτι άλλο να κάνουν (αγγλικά, γυμναστήριο κλπ κλπ). Βασικά, η κυριότερη ασχολία όλων ήταν να γκρινιάζουν για την ανεργία. "Δεν υπάρχουν δουλειές, δεν υπάρχουν καλοί συνεργάτες, οι εργατοπατέρες σου πίνουν το αίμα". Το να σηκωθεί ένας από όλους όσους πέρασαν από τον καναπέ και να δουλέψει, φαντάζομαι πως δεν τους πέρασε από το μυαλό. Κι έχουν δίκιο τα παιδια: πού ν' αφήνεις τώρα το πλέστεησον και φρέντο και να τρέχεις σε μιά ευχάριστη και με προοπτικές δουλειές. Δεν έχει νόημα.
Όλοι σε αυτή τη χώρα έχουμε δεξιότητες που δεν αμοίβονται μόνο με 800 ευρώ. Και σίγουρα οι 4 ή 5 ώρες είναι υπερβολικός χρόνος απασχόλησης.
Το ίδιο ακριβώς σενάριο επαναλήφθηκε λίγες μέρες αργότερα για παρόμοια θέση αλλά αυτή τη φορά σε γυναίκες. Είναι δύσκολο να κρατηθείς και να αρπάξεις από τα μαλλιά μια κοπέλα που είναι άνεργη 1,5 χρόνο και όταν της περιγράφεις τη θέση και τις απολαβές παρακολουθείς σε αργή κίνηση τα μούτρα της να γίνοντα δειγματολόγιο των ξινότερων εκφράσεων. "Είναι μακριά τα Εξάρχεια από την πλατεία Βικτωρίας και δεν θα μπορέσω". Ήθελα να της υποσχεθώ πως την επόμενη φορά θα την φωνάξω από την κουζίνα του σπιτιού της αλλά η ανατροφή μου ήταν πολύ καλύτερη απ' όσο νόμιζα.
Δεν θέλω να ξανακούσω για ανεργία. Απλά, δεν θέλω. Δεν την πιστεύω. Το μόνο που πιστεύω είναι η απαξίωση που πολλοί νέοι δείχνουν σήμερα για τη δουλειά και το μεροκάματο. Ξέρω τον σνομπισμό που δείχνει μιά νέα κοπέλα σε μιά δουλειά για την οποία θα απασχοληθεί 2 ώρες και θα πάρει 150 ευρώ. Γνωρίζω μόνο το θράσος μιάς απλής μακιγιέζ που δήλωσε στα μούτρα μου πως δεν σηκώνεται από το κρεββάτι της για λιγότερο από 300 ευρώ! 300 ευρώ για 2 ώρες! Και "δεν σηκώνεται από το κρεββάτι της". Αυτό δεν είναι αντιπρόταση, είναι σκάνδαλο! Τί της λες εκείνη την ώρα? Σε ρωτάω τί?
Φαντάζομαι πως την παροιμία με το ζύμωμα και το κόσκινο την ξέρετε. Από εδώ και στο εξής θα την λέω σε όποιον κλαφτεί πως δεν έχει δουλειά. Το πολύ πολύ να με πει ισοπεδωτικό. Ξέρεις τώρα.

24 σχόλια:

georgethebeast είπε...

a kala to exoun xasei teleios mou fainetai!!!!!
4 me 6 ores 700 eura....kai an katalava ores meta tis 8!!!
den pame kala!!!!
katholou kala
vevea me ton nanako proistameno theleis kai varea ensima kai bonus alla min to kanoume thema!!!

Α, μπα? είπε...

Έτεινα κι εγώ να το πιστέψω αυτό που λες αλλά φοβόμουν να το πω δημόσια μην καταλήξω σταν τη Μαρία Αντουανέτα...

Ανώνυμος είπε...

Ώχου, μυστήριος είσαι μωρ' αδερφάκι μου. Είναι δυνατόν ο απόφοιτος ΑΤΕΙ Βοηθών Εκδοροσφαγείου να καταδεχτεί να δουλέψει για λιγότερο από 2.000 ευρώ το μήνα; Για σε παρακαλώ!
(Αυτές που θέλουν το πιο πολύ ξύλο είναι οι μανάδες αυτών των βλασταριών, που τα ποτίζουν στο πατρικό μέχρι τα 35 και λένε δεξιά κι αριστερά για τους Άνεργους Πτυχιούχους, για την Άτιμη Κενωνία και για τα Δύσκολα Χρόνια πουδενυπάρχουνδουλειές ενώ κάποτεμπαίναμεεύκολαδημόσιο.

ria είπε...

έχω μια φίλη που ψάχνει για δουλειά, να της πω?

fevis είπε...

Είναι απόγευμα οι ώρες? Μήπως να έρθω εγώ που είμαι και έξτρα χαμογελαστός και ευγενικός τύπος?

nanakos είπε...

Ria, μετά από κόπους και βάσαν βρήκαμε τελικά προσωπικό (ευτυχώς) οπότε προς το παρόν είμαστε οκ αλλά δεν ειναι κακό να έχουμε κάποιον υπόψην μας.

Fevis, δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ποτέ τα Λουμπουτέν σου να σουρθούν στα Εξάρχεια. Ούτε καν τα ασημί γαλοτσάκια σου.

Και ναι George, oι 'ωρες είναι απογευματινές. έχεις κάτι άλλο να μου προσάψεις?! ;-)

Ανώνυμος είπε...

το γράφεις σε κακή στιγμή αυτό το ποστ.

θες να μιλήσουμε για 12 ώρες όχι το μήνα)πραγματικής, εντατικής δουλειάς που αμοίβονται με 850 ευρώ σε εταιρεία, όταν ένας φύλακας, χωρίς προσόντα, στο υπουργείο υγείας παίρνει 1350 ευρώ?

δε διαφωνώ ότι πολλοί συνομήλικοι μου μεγαλώσανε με την ιδέα ότι με το που θα παρουν το Χ πτυχίο τους περιμένει η καρέκλα στην Τζάιαντ, αλλά επειδή υπάρχει ανεργία πρέπει να ανεχόμαστε τον κάθε εργοδότη που θέλει να του κάνεις δουλειά 2 ατόμων και να σε πληρώνει για 1/2?

αν δεν απαιτήσεις κάτι, δεν στο χαρίζει κανείς. ας απαιτήσουν κάποιοι το μισθό που τους αξίζει, για να μην νομίζουν και οι εργοδότες πως η αγορά εργασίας αποτελείται από σκλαβάκια.

συγνώμη για το σεντόνι. πρέπει να γυρίσω στη δουλειά, έχω κι ένα νοίκι να πληρώσω.


irrelevant+συναδελφος

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο όμως. Είμαι από αυτή τη γενιά με τα πολλά πτυχία σε βαρβάτο αντικείμενο, είμαι 30 και δουλεύω από τα 24 παίρνοντας 1000 κάτι ευρώ. Και πρόσεξε δουλεψα σε όλα τα πόστα, δεν είχα καμία απαίτηση και μένω μόνη (άρα στηρίζω την πάρτη μου) 10 χρόνια.

'Εχω βαρεθεί να ακούω τις μλκίες αυτών που κλαίγονται για τις δουλειές γιατί αν προχωρήσεις την κουβέντα θα ακούσεις "μα είναι μακριά από το σπίτι, είναι σε άλλη πόλη, δεν θα μπορώ να συντηρώ το αυτοκίνητο (!), δεν θα μπορώ να αγοράζω τα 5 jimmy choo (καλά το 'γραψα;) που θέλω το χρόνο, δεν θα έχω διακοπές 2 μήνες το χρόνο, θα δουλεύω 8 ώρες..."και πάει λέγοντας.(παρένθεση:8 ώρες δεν είναι το "επίσημο" ωράριο για όλους;)

Και συ κάθεσαι με το στόμα ανοιχτό και σκέφτεσαι πόσο ηλίθιος μπορεί να είσαι που δεν ζήτησες να γίνεις διευθυντής εταιρίας από την πρώτη μέρα και δουλεύεις ακόμα ενώ θα έπρεπε να σε πληρώνουν τιμητικά για τα χαρτιά σου και για τους κόπους τόσα χρόνια!

Βρε αντε ουστ από δω που όλα τα άνεργα έχουν αυτοκίνητα και σπίτια και γω που δουλεύω κιόλας δεν θα τα δω ούτε σε 50 χρόνια!700 ευρω και μλκιες...

georgethebeast είπε...

kai pou pirate to x ptixio to kinigisate???
i kathisate kai legate aaaa tora tha erthei o gates kai tha me proslavei me 10 xiliarika ????
diladi eleos!!!
exo fili pou teleiose to ptixio prin amnimoneyton xronon kai kolo akoma den exei valei kato!!!
akoma kai 6 mines xoris mistho doulepse gia na ftiajei viografiko!!!
kai tora???
last year itan tokyo me tin etaireia pou douleyee eno tora an thimamai kala xtipa 3-4 xiliarika
alla osoi exete ptixio min perimenete oti tha sas skasei i thesara kathos xtipate ton freddochino(i pos skata legetai afto to prama)stin kafeteria tis geitonias....ta exo parei ligo me to mourmourito exo ptixio den exo douleia.....ego pali den exo ptixio alla exo meinei xoris douleia maximum 2 mines!!!!akoma kai otan imouna tameio anergias douleya!!!kai meno loutsa....kai douleya gia 2 xronia monastiraki!
me leoforeia!
gia 650 euro!!
ainte mpravo sas sixathika tin gkrinia!!!


sorry gia to agrio alla den mporo allo kai eidika otan o ellinas trexei san malakas xoris na exei lefta na psonisei kai na xtipa tin mia karta meta tin alli xoris na douleyei parallila alla na leei e o mpampas i mama kapoia theia tha ta plirosei!!!!

[Germanos] είπε...

Χωρις να γενικεύουμε (το οποίο ως γνωστόν ειναι κακό πράγμα) θεωρώ οτι η κακή κατάσταση της αγοράς εργασίας οφείλεται εν μέρει στην καβαλημένη νοοτροπία μεγάλου μερους εργαζομένων.Νεοεισερχόμενων εργαζόμενων κυρίως.
Εκει οφείλεται και η ανοργανωσιά πολλάκις.
Πάντως εγω τελευταίως ανακάλυψα οτι επρεπε να εχω γινει φαροφύλακας

Ιφιμέδεια είπε...

"Είναι μακριά τα Εξάρχεια από την πλατεία Βικτωρίας και δεν θα μπορέσω".

Αχ, βαχ. Μου θύμισες την περίοδο της ζωής μου που δούλευα στη Θήβα και μετέβαινα εκεί σε κα-θη-με-ρι-νή βάση με λεωφορείο (από το σπίτι μου 5:15 τη νύχτα ξεκίναγα), ηλεκτρικό και κτελ.

Βρε ουστ. Πολύ καλά τα λές Νανάκο μου!

g for george είπε...

Είναι μια πονεμένη ιστορία. Έχω ακούσει τρελλά πράγματα.

Tanila είπε...

Γεγονός 1: Απογευματινή εργασία.
Γεγονός 2: Συνεργασία με μακιγιέζ.
Νανάκο παραδέξου το, εργάζεσαι ως κλόουν σε παιδότοπο που διοργανώνει και παιδικά πάρτι.
Με τα Ζουζούνια έχεις συνεργαστεί;

nanakos είπε...

Irrelevant, όντως τα γράφω αυτά εν θερμώ αλλά φαντάσου πως αυτό το θέμα με προβληματίζει εδώ και καιρό. Πριν λίγη ώρα σήμερα, μια κοπέλα που ήρθε δοκιμαστικά για 2 μέρες μου ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να δουλεύει 4 ώρες γιατί χάνει την μέρα της έτσι! φυσικά κι αυτό το κείμενο δεν αφορά ΟΛΟΥΣ όσους ψάχνουν για δουλειά. Αφορά αυστηρά αυτούς που γκρινιάζουν αλλά προτιμούν να μένουν ξαπλωμένοι από το κάνουν κάτι. Δυστυχώς τον τελευταίο καιρό γνωρίσαμε πολλούς. κατά τη γνώμη μου, η εργασία είναι υποχρέωση και όχι θέμα τιμής.
και όχι δεν είμαι κλόουν. Με φρικάρουν οι κλόουν και οι ξυλοπόδαροι!

Ανώνυμος είπε...

αγαπημένε μου νανάκο,
αν στον Ελληνα πεις: ελα να καθαρίζεις σκάλες για 2.000euro ή θέλεις 700euro σαν διευθυντής? τα 700 θα διαλέξει. και στο λέω εγώ που δουλεύω σαν το σκυλί απο τις 10:00 το πρωι μέχρι τη 1:00 το βραδυ σε 3 διαφορετικές δουλειες.
και μη χειρότερα!!!!

Ανώνυμος είπε...

εκεί που δουλευα εγώ, υπάρχαν άτομα που χτύπαγαν πάνω από 8 ωρο τη μέρα και έπαιρναν 735. Σίγουρα, υπάρχει και μια τέτοια μεγάλη μερίδα εργαζομένων.

Πάντως δεν αμφισβητώ ότι πολλοί βολεύονται στην προοπτική του χιλιάρικου + που σκάει ο μπαμπάς κάθε μήνα...
Και που να τρέχεις για 3 και 60...

Δυστυχώς δεν ανήκουμε όλοι στους προνομιούχους!!

Tanila είπε...

Μπράβο Νανάκο!
Κάτω οι κλόουν, τα τσίρκα και τα λουναπάρκ!

the ibt είπε...

Η θέση είναι ακόμα κενή; Γιατί αν θέλετε μπορώ να πετάγομαι εγώ στα Εξάρχεια. Εξάλλου μένω πιο κοντά από την Πλατεία Βικτωρίας. :p

salvatore1789 είπε...

Απορία: Όταν πεθάνουν οι γονείς αυτών και τελειώσουν και τα λεφτά τί θα γίνουν όλοι αυτοί?
Και επειδή εδω θα μαστε, αναμένετε ... Θα πέσει ποοοοοοοοοολύ γέλιο!

christina είπε...

Η ανύπαρκτη γενιά των 700 ευρώ, που ξέρει από πρώτο χέρι τι σημαίνει κάνω ό,τι δουλειά βρίσκω γιατί δε γουστάρω να μου πληρώνει η μάνα μου το νοίκι, είναι καλά και σας χαιρετά.

patsiouri είπε...

Μμμμμ, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση.
Έχω φίλους που δουλεύουν σαν τα σκυλιά με μισθούς κάτω των χιλίων ευρώ, το χειρότερο παράδειγμα η αδερφή μου που δούλευε (ως πτυχιούχος και στο αντικείμενό της) ατέλειωτες ώρες σε μία γαμωεταιρεία, γυρνούσε για χρόνια στις 11 το βράδυ και το χιλιάρικο το άγγιξε πολύ μα πολύ πρόσφατα. Σε καινούρια δουλειά.
Έχω όμως και φίλους που διαβιούν όπως ακριβώς τα άνωθεν παραδείγματα. Και μην ανησυχείτε τι θα γίνει αν πεθάνουν οι δικοί τους. Θα παίρνουν τα ενοίκια.
Εγώ είμαι κάπου στη μέση.
Άλλες χρονιές δουλεύω τρελά, άλλες λιγότερο. Και παίζω πάντα σε δύο δουλειές οπότε να μείνω εντελώς στον άσσο δεν πρόκειται.
Ανήκω όμως στους τυχερούς που δεν πληρώνουν ενοίκιο και δεν έχουν χρειαστεί κάποιο δάνειο.

ΥΓ: Φρικάρω επίσης με τους κλόουν. Βασικά τους φοβάμαι. Πολύ. Και τις καλόγριες επίσης.

christina είπε...

Αντε, σε λιγάκι θα βαρεθώ να απαντάω σε τετοια ποστ και θα ησυχασετε :Ρ

Αν περίμενα να βρω δουλεια σχετικη με το πτυχιο μου, ακομα θα επινα φρεντοτσινο. Αλλα οχι οτι το χαιρομαι που δουλευω χαμαλικι σε ασχετο αντικειμενο και επιεικως υποαμειβομενη! Και να λεω και "δόξα τω θεώ, εδώ τα παιδάκια στην αφρική δεν εχουνε να φάνε" Ειπαμε, αλλα να μη μας *μπιιιιπ* κιολας!

Οταν παω σε μια συνεντευξη,αρνουμαι φαινομενικα καλες θεσεις αν δεν ειναι καλυτερες απο την τωρινή και κοιταω να μενει και χρονος για δευτερη δουλειά, αλλιως θα με βλέπατε λουλουδου στη Τζούλια και επειδη ειμαι πιο ομορφη θα της εκοβα τις πωλήσεις και δεν κάνει :Ρ


Επισης μην ακουω για πιστωτικες και δανεια που πανε σε διακοπες και παπουτσια γιατι αγριευω. :Ρ

Το νοικι και τις ΔΕΚΟ με τι το πληρωνουμε; Με σεξ? (Λαμπίτσα α λά καρτουν)"Ωρα να μου κανεις προταση γάμου, χρυσό μου, τεσσερα δανεια και τις δοσεις του κωτσοβολου μοιραζομαστε"

(Μα που παει το μυαλο σας, απαπαπα)

Ανώνυμος είπε...

pes ta kale mou...pes ta!! auto mono...

Charoulita είπε...

800 ευρώ για 4 ώρες;; Το καταλαβαίνω να το αρνηθείς μόνο αν ψάχνεις full time δουλειά ντε και καλά… που και πάλι γραπώνεις την ευκαιρία και έχεις άπειρες ώρες να συνεχίσεις το ψάξιμο. Εκτός και εάν έψαχναν για πρώτη φορά δουλειά και δεν είχαν αντιληφθεί τι εστί να αναζητάς δουλειά, πόσο χρόνο παίρνει και πόσο δύσκολο είναι να βρεις τελικά μία καλή δουλειά. Και να σκεφτεί κανείς ότι κάποιοι από εμάς για τα ίδια λεφτά περίπου δουλεύαμε στην πλάκα 10ωρα για χρόνια… Συμφωνώ ότι πολλά νέα παιδιά είμαστε (γιατί και εγώ 4 χρόνια είμαι στην αγορά εργασίας) απλά αλλού και περιμένουμε το λογαριασμό να γεμίσει στο auto ή να μας απονέμουν ένα βαρύγδουπο τίτλο για να διαφημίζουμε την περίπτωση μας (συνήθως μεγάλος τίτλος = και μεγάλο κορόιδο.. αλλά το ψώνιο μας να είναι καλά) αλλά ας μη λέμε ότι δεν υπάρχει γενιά των 700 Ευρώ ή ότι δεν υπάρχει και τρελή εκμετάλλευση από κάποιους εργοδότες. Από όλα έχει ο μπαξές και φιλότιμους εργαζομένους και λουφατζήδες και καλούς εργοδότες και κακούς… και ανθρώπους που είναι βολεμένοι και ατενίζουν το μέλλον πλέκοντας τις μπούκλες τους.
Αλλά δεν είναι ισοπεδωτικό να μπαίνουν όλοι στο ίδιο καλάθι;