Παρασκευή, Ιουλίου 27, 2007

"I think there's something you should know..."



Bγαίνοντας χτες το βράδυ από τη συναυλία, μια φίλη του Θύμιου γυρίζει και λέει: "Καλά ήταν δε λέω αλλά ο Marilyn Manson ήταν καλύτερος! Ρε συ, ο τύπος έβγαινε ξυλοπόδαρα!" Ε, ζήσαμε για να τ' ακούσουμε κι αυτό!
Εντυπώσεις για τη συναυλία δεν θα σας πω γιατί δεν γίνεται να είσαι αντικειμενικός με τα τραγούδια που αγαπάς πάνω από 20 χρόνια.
Θα σας πω όμως κάτι που σκεφτόμουν μετά και κουβέντιαζα.
Υπάρχουν πολλά είδη μουσικής, πάρα πολλά. Το κάθε ένα έχει το κοινό και για τον καθένα σημαίνει κάτι διαφορετικό και πολύτιμο, κατά μία έννοια. Όμως, σαν τη ποπ μουσική δεν υπάρχει τίποτα! Δεν είναι τα λόγια ή η μελωδία. Είναι αυτή η υπέροχη αίσθηση πως αυτό που ακούς ξεπηδά μέσα από ένα συναίσθημα που δεν έχει σκοπό μόνο να σε συγκίνησει αλλά και να σ' ενώσει με τον διπλανό σου. Σε κάνει να θες να χορέψεις, και χορός δίχως παρτενέρ και πλήθος δεν υπάρχει. Σε κάνει να θες να τραγουδήσεις δυνατά, και τραγούδι χωρίς κοινό δε νοείται. Σε συνδέει με ένα πλήθος που δεν ανήκεις, μόνο και μόνο για να σου υπενθυμίσει πως το συναίσθημα - γιορτής ή απόγνωσης- είναι ένας κρίκος τόσο γερά φτιαγμένος που δεν μπορείς να αγνοήσεις ή να σπάσεις. Ίσως να είναι το λιγότερο μοναχικό είδος μουσικής. Γιατί σε συναυλίες σαν τη χθεσινή δεν έβλεπες κανέναν μόνο του να καπνίζει σκεφτικός ή να χορεύει με τα μάτια κλειστά και το κεφάλι κατεβασμένος. Είναι μεγάλο πράγμα η επαφή! Πολύ μεγάλο!
Πέρα από αυτό όμως, η ποπ μουσική είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες τόσο δυνατές που ο χρόνος δεν φθείρει και το συναίσθημα θ' αρνείται πάντα -ευτυχώς! - ν' αποδεσμεύσει. Χθες βράδυ, ένα και μόνο καρέ ήταν πέρα από αρκετό για να κάνει δεκάδες χιλιάδες καρδιές να χτυπήσουν στο ρυθμό που χτυπούσαν πριν 20 και βάλε χρόνια. Ε, δεν το λες και λίγο!




16 σχόλια:

billzouk είπε...

εχεις απολυτο δικιο.
κι εχω ακομα να δηλωσω, οτι δεν ξερω αν το εχω συνειδητοποιησει το χθεσινο. Θα μου παρει μαλλον λιγο καιρο.

patsiouri είπε...

Αχ αχ αχ...check mail καλό μου!!!!

Η Μαύρη Χείρ είπε...

το ποτήρι ξεχείλισε. ήρθε η ώρα να μάθει ο simon le bon ότι η σχέση μας κλυδωνίζεται επικίνδυνα.
Γουστάρω τρελά το απόλυτα british accent του George και έχω να πω ότι το Edge of Heaven ειναι το πιο sublty filthy άσμα των pop χρονικών.

soulmates είπε...

Htan T E L E I A !!!!!!
"giati na to krupsoume allwste???"
taxidi sto xrono!!!

ds είπε...

Όντος η pop μουσική σε κάνει να μοιράζεσαι κάποια ωραία συναισθήματα με τους άλλους, αλλά δεν είναι και το μόνο είδος που το καταφέρνει αυτό. Προσωπικά πιστεύω ότι η rock το επιτυγχάνει αυτό καλύτερα (απο την εμπειρία μου σε rock concerts). Ωστόσο κι εγώ προσωπικά προτιμώ την pop από rock.

Και η κλασική μουσική (κακά τα ψέμματα -- η μόνη αληθινή μουσική), επιτυγχάνει ακριβώς το αντίθετο και αυτό την κάνει με τη σειρά της μοναδική: σε κάνει να τη βιώσεις πολύ προσωπικά, με το δικό σου τρόπο, χωρίς απαραίτητα να αισθάνονται τα ίδια συναισθήματα και άλλοι που την ακούνε. Σε αυτό μου θυμίζει την ποίηση και το πόσο διακριτικά έχει να πει στον καθένα μας κάτι το διαφορετικό. Έχει βέβαια και βάθος και ποιότητα ως είδος μουσική, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Δυστυχώς όμως η pop δεν έχει διαχρονικότητα. Σε δύο αιώνες από τώρα πολύ λίγα κομμάτια θα ακούγονται πιστεύω (ίσως κάποια των Abba, ή της Madonna π.χ.) και είναι αμφίβολο αν η άνθρωποι του μέλλοντος (π.χ. το 4050 μΧ) θα νιώθουν κάτι ακούγοντας George Michael, αφού θα έχουν τη δική τους pop μουσική. Ο Bach όμως θα εξακολουθεί να ακούγεται (αφού τώρα ακούγεται πολύ περισσότερο απ΄ότι στη εποχή του και μάλιστα σε όλο τον κόσμο).

Δεν είμαι συντηρητικός πάντως, το λέω αυτό πριν με κατηγορείσει κανείς. Αντιθέτως μπορώ να αποδείξω ότι είμαι πολύ ανοιχτόμυαλος στο κρεβάτι!

nanakos είπε...

Dynx, δεν έχεις άδικο σε αυτά που γράφεις. Τα παιδιά του μέλλοντος ίσως και να μην μάθουν ποτέ των Τζωρτζ Μάικλ. Ευτυχώς, είναι σίγουρο πως δεν θα μάθουν ποτέ την Άννα Βίσση!
Το καλό όμως πως, όπως λες, θα έχουν τη δική τους ποπ μουσική που θα τους αγγίζει με τον ίδιο τρόπο που αγγίζει εμάς το "Careless whisper".

Το σχόλιο για το 'ανοιχτόμυαλο κρεββάτι' δεν το πολυκατάλαβα αλλά ίσως φταίει που είμαι πολύ ματιασμένος και υπολειτουργώ!

m.hulot είπε...

μόνο δέκα χιλιάδες είχε τελικά; φαινόταν πολύς περισσότερος ο κόσμος.
χαλάλι την ταλαιπωρία και την ορθοστασία τόσες ώρες. τα άξιζε τα λεφτά του.

philos είπε...

Εκπληκτικό το ποστ σου αυτό!
Γραμμένο από μέσα σου, έχοντας ως τροφή τα πιο δυνατά συναισθηματα που σου προκαλεί μία τέτοια συναυλία!

Εγώ δυστυχώς δεν πήγα λογω ιδιαίτερου φόρτου εργασίας!

kanataki είπε...

de mas ftanei o ntouvroutzas tis zestis exoume kai tis gerontoanamniseis sou....

ax vre nostalgike nanake,mou leipses.

kai se epsaxna me to vlemma mou sti sinaulia ,alla telika protimisa ton rouva pou perase apo dipla mou....

mipos na evazes merika kilakia na min se exana stis sinaulies???

nanakos είπε...

M.Hulot, νομίζω πως ήταν περίπου 40.000 θεατές. Η χθεσινή χωρητικότητα ήταν για 69.000 αλλά πάλι καλά. Τουλάχιστον, ήταν ένα πολύ ζεστό κοινό!

Phile, είσαι αδικαιολόγητος! Έπρεπε να είχες έρθει και να φέρεις μαζί και το παιδί να μαθαίνει σιγά σιγά τα λογάκια του Faith ;-)

Tάπερ-ντονα, κι εσύ μου έλειψες (not!)

υ.γ. που πήγαν τα υστερόγραφα σου?

υ.γ. αν η μαμά μου έβλεπε τη προτροπή σου για έξτρα κιλά...

υ.γ. ...θα σου έστελνε ένα τάπερ γεμιστά με σως ποντικοφάρμακου.

Ανώνυμος είπε...

"η ποπ μουσική είναι η μόνη που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες τόσο δυνατές που ο χρόνος δεν φθείρει και το συναίσθημα θ' αρνείται πάντα -ευτυχώς! - ν' αποδεσμεύσει."

Η πολύ χαρά μας κάνει να ξεπερνάμε τα λεκτικά όρια. Φαντάζομαι πως με μια δεύτερη ανάγνωση, θα καταλάβεις τι έγραψες. Αν όχι, άκου μερικές χιλιάδες κόκκαλα που τρίζουν.

david santos είπε...

That this weekend is good for twirls the people Greek and without fires.

nanakos είπε...

Ανώνυμε/η,

"Η πολύ χαρά μας κάνει να ξεπερνάμε τα λεκτικά όρια".

Έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά δεν βλέπω που είναι το κακό σ' αυτό. Τώρα, μεταξύ μας, αν η δική μου, πολύ προσωπική γνώμη είναι ικανή να κάνουν τα κόκκαλα του Τζίμι Χέντριξ να τρίζουν, τι να πω...!

@ Santos
we all hope that it is:)

Parsifal είπε...

2 meres meta k akomh den exw synelthei...

An-Lu είπε...

Αχχχχχχχχχχχχχχχ.....

Ανώνυμος είπε...

成人圖片區,日本A片,色情,成人文章,AV女優,A片下載,成人,UT聊天室,辣妹視訊,視訊交友網,聊天室,自拍,寄情築園小遊戲,AV,成人小說,情色電影,豆豆聊天室,色情小說,色情聊天室,免費A片,豆豆聊天室,做愛,色情影片,尋夢園聊天室,成人文章,微風成人,成人文章,A漫,情色文學,愛情公寓,情色貼圖,尋夢園聊天室,情色,A漫,哈啦聊天室,哈啦聊天室,成人電影,一葉情貼圖片區,aio,a片,愛情公寓,情色網,成人小說,情色文學,18成人,嘟嘟成人網,aio,a片,免費A片,成人貼圖,微風成人,A片下載,色情遊戲,尋夢園聊天室,尋夢園聊天室,色情遊戲,色情小說,豆豆聊天室,哈啦聊天室,AV女優,一葉情貼圖片區,成人