Τρίτη, Ιουλίου 24, 2007

Φακές με κουλή σοκολατίνας!

Όταν ήμουνα μικρός, δεν ήμουν καθόλου στρουμπουλός. Έμοιαζα όμως εκπληκτικά με κινέζο. Είχα ολοστρόγγυλο κεφάλι, σχιστά μάτια και τα μαλλιά μου ήταν σα μπερούκα γιατί μου έκοβαν τα μπροστινά αφέλιες. Αν θυμόμουν πώς δουλεύει το σκάνερ θα σας έδειχνα ακριβώς τί εννοώ. Τέλος πάντων, οι γονείς μου τότε αντιμετώπιζαν δύο προβλήματα σχετικά με τον τρόπο που μεγάλωνα.
Το ένα ήταν πως τα μεσημέρια του καλοκαιριού έπαιρνα κρυφά το ποδήλατο μου και ένα μικρό φορητό κασσετόφωνο κι έκανα βόλτες στο Γαλαξείδι. Η κασσέτα ήταν 60άρα και η μία πλευρά είχε Μπέσσυ Αργυράκη ενώ η άλλη είχε επιτυχίες της Ελπίδας. Το πρόβλημα για τους γονείς ήταν κυρίως τα παράπονα για τη φασαρία που έκανα μέσα στο μεσημέρι. Εκείνη την εποχή άλλωστε, η Μπέσσυ Αργυράκη δεν ήταν γκέι icon οπότε δεν τους πέρασε από το μυαλό πως σε 10 χρόνια ο γιος τους θα φόραγε λόφερς! Εξάλλου, πλακωνόμουν τόσο συχνά στο ξύλο oπότε δεν ανήκα στην κατηγορία της αδερφής που στα μικράτα της κυκλοφορεί με την ένδειξη "μην-μ'-ακουμπάς-γιατί-μαραίνομαι". Το πρόβλημα πάντως λύθηκε ως εξής: μου αγόρασαν γουόκμαν και τα μεσημέρια κλείδωναν τις πόρτες για να μην γυρίσω κάποιο απόγευμα με το κασσετοφωνάκι σφηνωμένο στο παχύ έντερο μετά από επίθεση έξαλλου αντιΜπεσσικού ακροατή.

Το δεύτερο πρόβλημα των γονιών μου ήταν τα όσπρια. Όπως όλα σχεδόν τα παιδάκια της ηλικίας μου σιχαινόμουν τα όσπρια. Την πρώτη φορά που έφαγα φάβα στη ζωή μου ήταν στη Τετάρτη Δημοτικού. Εκείνη την ημέρα δεν είχα πάει στο σχολείο γιατί ο μπαμπάς μου είχε φέρει ένα τεράστιο στεροφωνικό με πολλά γαλάζια λαμπάκια και με άφησαν να μείνω σπίτι ακούγοντας όλη μέρα Aλμπάνο και Ντέμη Ρούσσο. Το μεσημέρι η μαμά μου έφτιαξε φάβα και μου είπε ψέμματα πως ήταν πουρές. Η μαμά εκτός από ψεύτρα ήταν και λίγο εγκληματικιά. Στη δεύτερη κουταλιά που έφαγα, η μανούλα τραγουδούσε το 'Φελιτσιτά' σφουγγαρίζοντας τον εμετό από τη κουζίνα.
Για φασολάδα δεν θα το συζητήσω. Ο ξάδελφος μου, ο Γιώργος, μου είχε πει ότι η φασολάδα ήταν συνταγή της κυρίας Πολυκλάνη. Είχε κι τραγουδάκι! "Της κυρίας Πολυκλάνη, ποιός της έμαθε να κλάνει/ ένας κύριος απ'το Βόλο, που'χε κώλο πολυβόλο/ και τον πήραν στο στρατό, για να κλάνει τον εχθρό". Όπως καταλαβαίνεις, η φασολάδα κρίθηκε αμέσως προτεινόμενη για αποχώρηση, όπως κι ο ξαδέλφος που μοιράστηκε μαζί μου αυτό το αηδιαστικό urban legend των απανταχού γκουρμέ.
Η τελευταία ελπίδα της οικογενείας για μια πλούσια σε βιταμίνες διατροφή κρεμόταν από τις φακές! Κι ενώ εγώ δεν συζητούσα να φάω αυτό το καφέ σκούρο πράγμα, η γιαγιά ένα μεσημέρι έκανε την κίνηση ματ: έφερε ένα κουτί σοκολατίνες από τον αγαπημένο μου ζαχαροπλάστη, τον κύριο Μαρίνο. Το deal είχε ως εξής: δυό κουταλιές φακές για μία κουταλιά σοκολατίνα! Η διανομή με έριχνε αλλά δεν είχα και πολλά περιθώρια! Έτσι δέχτηκα!
Το στομάχι μου αρχικά μπερδεύοταν λίγο με τον θανατηφόρο συνδυασμό όσπριο - πάστα αλλά με τον καιρό ηρέμησε! Μακάρι να είχα μια φωτογραφία από τα σουρεαλιστικά τραπέζια όπου δίπλα στο βαθύ πιάτο με τις φακές, ξάπλωνε σε ένα άλλο πιατάκι η ωραία σοκολατίνα με το μεγάλο 'Μ' από σαντυγί στη ράχη. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να σταματήσω να τρώω τη πάστα μαζί με τις φακές. Πολλά χρόνια. Και μετά αντικαταστάθηκε με λουκάνικα και ομελέττα που, όσο να το κάνεις, ταιριάζει πιο πολύ.
(Όλα αυτά τα θυμήθηκα με αυτή τη φωτογραφία που μου έδειξε η μικρή μας εξωγήινη, ζητώντας μια ιστορία)

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα ενας φίλος μου τρώει φακές με αυγά βραστά και κέτσαπ..αηδία..
Δοκίμασε πάντως πατάτες τηγανητές με τη σοκολάτα απο το προφιτερόλ...κορυφαία γεύση

Ανώνυμος είπε...

εμενα ενας φιλος μου τρωει γλυκια και αλμυρη κρεπα ταυτοχρονα!
επισης χυνει την κοκα κολα στην μεριδα γυρο επανω!
και ενας αλλος που ξερω συνδιαζει σαλαμια , σοκολατα , τζατζικι , μπριζολα , μαγιονεζα , ψωμι , και διαφορα αλλα που δεν θυμαμαι!

Ανώνυμος είπε...

Γιατί μας κολάζεις με την Sacher καλό μου παιδί?
(πάντως πέρα από το παγωτό με ποπκορν δεν έχω βίτσια στο φαγητό )

fevis είπε...

Κορυφαίο το τραγουδάκι της φασολάδας!!! Που είσαι? Γιατί χάθηκες? Δεν μ' αγαπάς πια? :-(

void είπε...

Χεχε! Μου θυμισες απειρα μεσημερια που βρισκομουν να καθομαι τιμωρια με τις ωρες πανω απο ενα πιατο με φακες μεχρι να το τελειωσω...

Υπολογισα μετα απο χρονια οτι πρεπει να περνουσα τουλαχιστον 3 με 4 ωρες πανω απο το πιατο κι αυτο 1-2 φορες τη βδομαδα που ειχαμε καποιο φαι που δε μου αρεσε! Αυτο θα πει πεισμα...

nanakos είπε...

Ωραία σχόλια!! Δοθείσης της ευκαιρίας, να υπενθυμίσω πως το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεως είναι 210-7793777!

Καλή όρεξη!

kangerlussuaq είπε...

Το μόνο όσπριο που αντέχω να φάω και μου αρέσει είναι οι φακές. Έχω μάλιστα επινοήσει μία σούπερ συνταγή με φρέσκα μανιτάρια.

Στον αντίποδα, η θέα και μόνο ενός πιάτου φασολάδας ή ρεβυθιών είναι ικανή να μου προξενήσει σπασμούς. Θυμάμαι τη μανα μου να το ρίχνει στο ανθρωπιστικό για να με κάνει να λυπηθώ και να φάω, λέγοντας μου ότι τα φασόλια είναι "το κρέας του φτωχού" και άλλα τέτοια.

Τα θυμάμαι και συγκινούμαι...

Ανώνυμος είπε...

"...πλακωνόμουν τόσο συχνά στο ξύλο oπότε δεν ανήκα στην κατηγορία της αδερφής που στα μικράτα της κυκλοφορεί με την ένδειξη "μην-μ'-ακουμπάς-γιατί-μαρώνομαι".

Γαμώ!!!!!

YO!Reeka's είπε...

εγώ πάλι από μικρός δεν έτρωγα τις μπάμιες. βρε ασήκωτο με έκαναν στο ξύλο, αλλά δεν τις έφαγα. τώρα που το σκέφτομαι, δεν ήταν πολύ παιδαγωγικό. αλλά ήμανε πείσμων κι εγώ.

Ανώνυμος είπε...

είσαι τρισμέγιστος.

alienlover είπε...

fakes kai sacher, tha to dokimaso.
enas filos mou mou emathe na dokimazo ta panta me ta panta.
diladi: patatakia me merenta, mprizola me fraoules, psomi me suka, karpouzi i peponi i stafulia me feta (dokimase kai tha me thimitheis ,pies kai ligo krasaki kai eisai tamam) auga tiganita me meli, makaronia me fraoules kai/i mauri sokolata, spanakopita me glifitzouri ( apisteuti geusi..) . kapou diavasa ena teleio: glukia kai almiri krepa tautohrona, ftiahtika twra!!! nanako mou, aurio tha ftiakso krepoules.tha sou ftiakso kai tiganites patates kai tortelinia.
thes naertheis na kanoume mam??
se euharistw polu pou antapokrithikes stin prosklisi , s'agapo ^^

alienlover είπε...

"Δοθείσης της ευκαιρίας, να υπενθυμίσω πως το τηλέφωνο του κέντρου δηλητηριάσεως είναι 210-7793777!"


entaksei.. akoma gelaw..

snikolas είπε...

Σαν τον Yo!reeka και εγώ. Μπάμιες μόνο δεν έτρωγα και εξακολουθώ να μην τις τρώω. Ευτυχώς η μάνα μου δεν τις μαγείρεψε ποτέ!

nanakos είπε...

Μωρουλίνι, ευχαριστώ γαι την πρόσκληση αλλά αύριο είναι Τετάρτη και είναι η μέρα που μου κάνω το τραπέζι με πολλά αυγά και πολλέ πατάτες και πολύ τυρί!

Νικόλα και Γιωρίκα, για εσάς (και τις μπάμιες σας) ένα έχω να σας πω: "ό,τι σκατά και το φτυάρι"!
Η *Αθηνά* τώρα δικαιώνεται!

So_Far είπε...

H γιαγιά σου πολύ "πρώτη" πάντως.. ευρηματική!

ΠΑΥΛΟΣ είπε...

Δοκίμασε φακές με κιμά. Το έφαγα πριν πολλά χρόνια, μετά από μεγάλη σούρα. Το μόνο που θυμάμαι...ξεσούρωσα αμέσως.

Ανώνυμος είπε...

Eπιτέλους!
Μένω μόνη μου!
Και δε τρώω αηδίες!


(δηλαδή δε τρώω όσπρια, μπάμιες, ψάρια)

Ανώνυμος είπε...

Εχω ανακατευτει οσο δεν φανταζεται κανεις.
Τι αηδιες συνδυασμοι ειναι αυτοι;
Προς Τανιλα, εσυ μην μιλας που εφτιαξες γαριδες με φετα.

ερωτηση, η κασσετα, τι περιελαμβανε; "κορμι κι αλατι" την διασκευη του "9 to 5" και το "toshihiko";

patsiouri είπε...

Ω ναί, ατέλειωτα μεσημέρια κλαίγοντας πάνω από το πιάτο με την ψαρόσουπα....μετά μάγκεψα και έμαθα να κάνω εμετό με λίγη αυτοσυγκέντρωση όποτε ήθελα!

Ποτέ δέν έφαγα τις αηδίες που προαναφέρθησαν...θα πεθάνω πάνω από ένα πιάτο πατάτες με λιωμένο κασέρι και γουστάρω τα μάλα!

Φακές με αυγά βραστά και κέτσαπ..ρε Ανώνυμε, παίζει και 45άρι έξω..ήμαρτον!!!

YO!Reeka's είπε...

«Όταν ήμουνα μικρός, δεν ήμουν καθόλου στρουμπουλός»

επίσης άμα είναι να αρχίζεις το κείμενο σου με μαλακίες...! :Ρ

Ανώνυμος είπε...

MOU ARESEI TO BLOG SOU...EXEI MIA PAIDIKOTHTA...KATI TO ALITHINO...KAI KATI TO ROMANTIKO...
PWS SE LENE??? TI DOULEIA KANEIS???
NANAKOS...PWS KAI ETSI???KWSTA SE LENE....EUSTROFES OI APANTHSEIS SOU....

An-Lu είπε...

Πιστεύω τελικά πως για τη φοβία των οσπρίων φταίγαν οι μαμάδες που δεν τα μαγείρευαν σωστά! Μόνο έτσι εξηγείται το γεγονός πως από βρέφος ΛΑΤΡΕΥΑ τα όσπρια!
;-)

NY ANNA είπε...

Να σου πω...
Όσο πας και χειροτερεύεις έτσι;
Δεν πας καθόλου καλά!
Και πού να σφίξει και ο καύσωνας...
(ΠΟύ να φτάσει θα μου πεις...
Ξέρω γω...)
Θα με ξεράνεις στο γέλιο μεσημεριάτικα. Ανεβάζω και θερμοκρασία σαν αυτοκίνητο κιόλας...
Τι μου θύμισες πάλι.
Εγώ σιχαινόμουν το γάλα.
Το κατσικίσιο!
Μπλιαχχχχχχχχχχχχχχ!
Ναι, ναι, είχαμε και κατσίκες
στη... φάρμα μας (tres σικ!)
Περίμενα τη μάνα μου να στρίψει και το έχυνα στο νεροχύτη μιλάμε.
Από τότε, ούτε κοντά σε ράφι με ΝΟΥΝΟΥ δεν μπορώ να καθίσω!
Τρελαμένε!

Ανώνυμος είπε...

Εμένα μου αρέσει να τρώω σκατά με φράουλες. Είναι πιο εύγευστος ο συνδυασμός, απ' ό,τι όταν τα τρως ξεχωριστά. Είχα σκεφτεί να ανεβάσω τη συνταγή, αλλά με πρόλαβες, γαμώτο... :p

nanakos είπε...

Ανώνυμε/η, το σχόλιο σου από το "ΚΑΤΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟ..." και κάτω γίνεται λίγο τρομακτικό! Ειδικά η βεβαιότητα πως με λένε 'Κώστα'!! Γιατί δεν συμμετείχες στις εξετάσεις Κουλεμανσόν???!

Πορνοστάρ, πέρασαν αρκετές ώρες κι ακόμα γελάω!

Gogo είπε...

Χαχαα! Καταπληκτικό! Μου θύμισες το αμίμητο που κάνει μια φίλη μου, έτρωγε μικρή κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας όταν έτυχε και είδε την ίδια στιγμή στην τηλεόραση τον Ταματάκο με μια αρκούδα. Και από το τότε, δεν τρώει κεφτεδάκια με σάλτσα!!

Χιχιχι!

alienlover είπε...

loipon, nea apo to metwpo twn geustikwn sundasmwn:
exthes to vradu, stin kerkura, etrwga tautohrona (ennow stin idia koutalia) sorbe fraoulas me fistikia i/kai amugdala alatismena. me evlepan me miso mati.. den katalaveno giati omws... ithela kai ligo baileys alla kratithika. eprepe na to eiha dokimasei gmt :'(

g for george είπε...

Φακές και σοκολατίνα μαζί...

Μάαααλιστα, μάαααλιστα... αυτό εξηγεί πολλά! χαχαχα!