Πέμπτη, Φεβρουαρίου 07, 2008

Eurovision 2008: the last stand

Χθες αργά το βράδυ, την ώρα που έπαιζα αμέριμνος με το πειρατικό καράβι των playmobil μου, χτύπησε το τηλέφωνο και η Πωλινίτσα μου ανακοίνωσε πως όση ώρα ασχολιόμουν με την επίθεση του διαστημοπλοίου στους πειρατές, ολάκερη η χώρα έμπαινε σε Γιουροβιζιονικούς ρυθμούς με την ανακοίνωση των υποψηφίων τραγουδιών.

Ευτυχώς, το youtube ήταν ενήμερο και τα τραγούδια ήταν εκεί και περίμεναν.

Ξεκίνησα με την Χρύσπα, την οποία είχα στηρίξει και στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα (το cd της είχα αγοράσει, μην φανταστείς πως την ακολουθούσα και στις πλατείες που εμφανιζόταν). Για κάποιο λόγο, ακούγοντας το τραγούδι της Χρύσπας είχα την αίσθηση πως κάποιος μου μετράει τις στιγμές. Έβλεπα την αντίστροφη μέτρηση στο χρονόμετρο του κομματιού και νόμιζα πως διένυα τα τελευταία 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα της ζωής μου. Από ρυθμό δεν κατάλαβα πολλά γιατί όλα τα όργανα παίζανε σουρντάν μπουρντάν, σε πλήρη ένταση και ασταμάτητα. Δεν άντεξα να το ακούσω μέχρι το τέλος γιατί μίλησε το αίσθημα της αυτοσυντήρησης και το έκλεισα. Τα αγγλικούλια της δε, ήταν λίγο πρώτης προκαταρκτικής αλλά ρίχνω ένα μικρό φταίξιμο στο τζην που φορούσε το οποίο πρέπει να ήταν στην πραγματικότητα τζην – κορσές για 12χρονο υπέρβαρο παιδάκι και νόμιζες πως θα της βγει η ψυχή από το σφίξιμο.

Ευτυχώς, τη near- death- experience της Χρύσπας διαδέχθηκε ο Μαρτάκης. Το τραγούδι του κάτι μου θύμιζε. Μέχρι να ανακαλύψω τί, είχα κοιμηθεί και ξύπνησα ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Μου φάνηκε λίγο βλακώδες και δεν κατάλαβα τί έλεγε αλλά αν δεν έχει τύχη στη Γιουροβίζιον θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν μουσική υπόκρουση σε παιδικές μπιζουτιέρες.

Το τελευταίο χτύπημα μου το έδωσε το Καλομοιράκι. Είναι λιγάκι θλιβερό που της έδωσαν ένα κομμάτι που μοιάζει με κακέκτυπο χιτ της Μπρίτνυ. Ειδικά τώρα που η Μπρίτνυ είναι στην απομόνωση και τρώει το μεσημεριανό από το πάτωμα. Σώζεται, βέβαια, αν της ξουρίσουν το κρανίο και την βάλουν να χορεύει με πλήξη γύρω από μια μπάρα. Άρες, μπάρες κουλαμπάρες, δηλαδή. Κατά προτίμηση, σε σκηνικό «Εξπρές του Μεσονυχτίου» πατώντας στο arabesque της σύλληψης.

Ειδικά συγχαρητήρια στην ΕΡΤ που τους στούμπηξε έναν έναν στο κατοχικό στούντιο που ηχογραφούσε η Φραντζέσκα Ιακωβίδου με μοναδική χορογραφία «χέρια στις τσέπες» (για τα κουπλέ) / «χέρια στο Θεό» (για το ρεφρέν).

Ακόμα όμως δεν καταλαβαίνω γιατί τα τραγούδια που διάλεξαν και πάλι θα θυμίζουν το 'Πέρασμα στην Ινδία" ενώ στην πραγματικότητα όλη η ελληνική φύση πάλλεται από τους ρυθμούς της Μπεγιονσέ!





Τον τελικό θα τον δούμε φυσικά με το τηλεσκόπιο. Ελπίζω μόνο ο νικητής εκτός από σινιέ ντουαλέτα να φορέσει και κράνος γιατί τα βιολογικά προιόντα είναι σκληρά και σέρνονται διασείσεις.

Και του χρόνου!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αχ, αχ, αχ, αχ αχ!
αυτό το κακό έχουμε ως Ελληνες. βιαζόμαστε πολύ. μα πάρα πολύ.
το σημαντικό για την εικόνα μας προς τα έξω είναι η στήριξη στο εκάστοτε τραγούδι που μας αντιπροσοπεύει. ας δούμε πρώτα και μετά κρίνουμε.
βέβαια εσύ δασκαλε εχεις πει στο παρελθόν ότι δεν σου αρέσει η eurovision και ότι δεν ξέρεις με ποιο τραγούδι πήγε η Σουηδεία το 78.
(κάνω λάθος?) (μαλον είμαι καλός μαθητής... κάτι ορθωγραφικά μονο κανω....).
ας περιμένουμε λοιπίν να δούμε τι θα αποφασίσουν να ψηφίσουν όλοι αυτοί που θα ψηφίσουν και μετά ας σήρίξουμε όλοι την χώρα μας.
vassilis

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με την βαθυστόχαστη ανάλυσή σου. Τουλάχιστον το Καλομοιράκι το μιλάει το αγγλικό. Φέτος και στη Γιουροβίζον θα δούμε (όπως και σε όλα τα υπόλοιπα) τον πάτο του βαρελιού. Ξυπνήστε με όταν τελειώσει το κακό :-)

g for george είπε...

Συμφωνώ και διαφωνώ!
Μισό, γιατί έτσι όπως το λέω ακούγεται άκυρο, οπότε θα το εξηγήσω!

Το βράδυ που άκουσα τα τραγούδια (αποσπασματικά από το Σταρ, φυσικά) μου έφυγε το σαγόνι από την πλήξη και την ανία.

Αλλά ακούγοντάς τα από τις 7 το πρωί ως τις 9 συνέχεια, είδα πόσο λάθος είχα κάνει! Σοβαρά! Δεν τα λες και για το Μέγαρο, αλλά καλά είναι, μωρέ. Το αγαπημένο μου, Μαρτάκης. Παρόλα αυτά, το βλέπω για Καλομοίρα... Η Χρύσπα έπαιξε και έχασε.

Απορώ αν διάβασες όλο το σχόλιο!

Ανώνυμος είπε...

Ναι, βρε Βασίλη μου, δεν ξέρω με ποό τραγούδι πήγε η Σουηδία ούτε καν πέρυσι αλλά αν έχεις την εντύπωση πως ζούμε σε κάποιο σουηδικό προάστιο τότε πρέπει επειγόντως να κοιτάξεις τον ταχυδρομικό σου κώδικα ;-)

George, δεν είπαμε πως δεν βλέπουμετις απογευματινές ειδήσεις του Σταρ?!! Μόνο το μεσημεριανό δελτίο με τον Δρακάκη και τα ρολόγια τοίχου ανά χείρας.

Dora, μικρή εξερευνήτρια, προτείνω ξυπνητήρι γιατί μέχρι τότε θα έχουμε πέσει όλοι σε κώμα!

tsok είπε...

Κάκιστα πράττετε που δεν ξέρετε τα Eurovision τραγούδια της Σουηδίας διότι είναι πολύ camp και superkitch και τα παίζει συχνά-πυκά και το sodade (εν ξέρω αν ο DJ τους λέγεται Lars, αυτό πάντως θα εξηγούσε πολλά). Τα πέρσι είχε πάει ένα glam rock συγκρότημα ονόματι Ark. Tο τρργούδι τους λεγότανε "I'm not the worrying king" και ο μικροσκοπικός τραγουδιάρης τους φορούσε αντί για μπλουζί ένα ασημένιο κόσμημα σε όλο το (άτριχο) στήθι συνοδευόμενο από γουναρικό. Α-Π-Ο-Κ-Λ-Ε-Ι-Ε-Τ-Α-Ι να μην το θυμάστε, μαζί με τον Ουκρανό και το space "Danzing" του ήταν ο, τι καλύτερο είχε να επιδείξει η βραδιά. Προηγούμενοι νικητές για τη Σουηδία η - αγαπημένη - Carolla (δις), η Lena Philipsson, τα τέσσερα αδέρφια Herreys (αρχές '80 πολυμελής οικογένεια αμερικανοσουηδών Μορμόνων, χρυσές μπότες, διαφορετικού χρώματος πουκάμισα με ανοιχτό γιακά. Το ταγούδι είχε τον ευφάνταστο τίτλο "Diggi-Loo-Diggi-Ley") και - βέβαια - οι Abba. To
'78 γεννιόμουν, δεν θυμάμαι ποιός εκπροσώπησε. Καλημέρα σας και bon weekend.

tsok είπε...

διόρθωσις: "I'm not the worrying kind" με d, όπως deranged. :)

mahler76 είπε...

Άστα φίλε νανάκο εγώ δεν κατάφερα να τα ακούσω ολόκληρα ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑ ο άνθρωπος, είμαι και σε ευαίσθητη ηλικία και σέρνονται και εμφράγματα. Σκέφτομαι τη βραδιά της επιλογής, που μπορώ να είμαι μέσα, να φορέσω εκρηκτικά και να τους τινάξω όλους στον αέρα.
Θα γλιτώσω και απο την εξεταστική μου, αρα διπλό το όφελος...

Constademon είπε...

Εγω τη Χρύσπα την είχα αποκλείσει πριν καν ακούσω το τραγούδι. Ποιός ρώτησε γιατι; Τιμωρία στη γωνία όρθιος!
Ο Μαρτακης και η Καλομοίρα ειναι Γιουροβιζιονικές προσωπικότητες αναμφίβολα. Δυστυχως ομως τα τραγούδια ειναι below average. Γλυκανάλατα. Χωρίς κατιτις. Είναι εκεί που την βραδιά του διαγωνισμού πας για κατούρημα/ Πας μεχρι το ψυγείο να τσακίσεις τιποτα/ Παίρνεις τηλ τον κολητό για να κουτσομπολεωετε τα μεχρι τωρα τραγούδια/ αλλάζεις κανάλι.

Ανώνυμος είπε...

Tsok, κόψε το πολύ Sodade γιατί σε λίγο θα κάνεις 'ίου-ίου'!!

Costademon, είναι το σημείο της βραδυάς που η κυρία Τχένη (μ'ια, δεν την ξέρεις-ελπίζω!) βγα'ινει έξω για τσιγάρο!

Μahler76, τα εκρηκτικά δεν είναι λύση! Οι μπανανόφλουδες, on the other hand...!

Idάκι είπε...

Μahler76, τα εκρηκτικά δεν είναι λύση!

Μ' αρέσουν τα κοινωνικά σου μηνύματα Δάσκαλε εν μέσω κατακρημνισμού της τέχνης :PP

georgethebeast είπε...

epidi mallon imoun o teleytaios ellinas pou den eixa akousei ta tragoudia mazi me tin giagia pou ithele mikrotero kai plousio gia trito gamo!

1)martakis
o tromos o tromos
nomizo oti i mariah carey mpike mesa tou(olokliri) kai nomizei oti tragoudaei....
ta agglika den ta katalava oxi giati den jero agglika alla mallon masoulage tsixla kathos tragoudouse i mallon to polli psinakis ton exei katastrepsei!

2)kalomoira

pitseyo oti mallon to paradeigma opos aneferes daskale britney on drugs telika den to glitosame
pera apo ayto
combnation i kalomoita epiikos xalia...san na varietai san na jinetai apo tin parthenia tis san na thelei na vgalei bolta ton lenny na vrei xara sta skelia tis kai na niosei kati apo tote pou i amerikanida ntanta tis erixne talk!

xrispa

oh my devil!!!!
kapou stin mesi afou nomizeis oti o karagkiozis apoktise tragoudi sto girizoun se tourkala giftissa me neyroseis kai teleionei!
milame eleos.....
apapapap
mallon tha apofasiso na leo oti den ta akousa giati an me rotisoun ti tha psifiso mallon tha leo poioi einai oi ipopsifioi???
a nai adelfous koen psifizo!

nanakos είπε...

Στο μεγαλύτερο σκόλιο όλων των εποχών χρειάστηκε να βάλω Dolly Parton στο mp3 για να καταφέρω να φτάσω στο τέλος. Αλλά άξιζε κι ας μου έχει κολλήσει εδώ και μισή ώρα το 'islands in the stream'!

υγ Κοέν? I certainly and most definately don't!

Aντώνης είπε...

Ωστόσο, ακαταπόνητα ευχόμεθα με τη νίκη!

An-Lu είπε...

Είδες τι έχασα με το να τρέχω στα Βερολίνα;! Ευτυχώς που έχω κι εσένα για την μουσική μου ενημέρωση ;-)

Manolis Vamvounis είπε...

iste anoitoi pou brizete to Xryspaki!

super to tragoudi, afou etsi mou erxotan na paw ston khpo na kopsw garufalla na ta petaw stin othoni! trelo nterti

Martakis: mystirio. exei brei akoma kaneis pio tragoudi exei klepsei? Poly deja vu, krima pou den mporo na sundethw k me xortarea edw stin allodapi, na mou brei ti paizei. xali pantos. k genika milame gia to pio epi skinis aggouri apo tis 3 upopsifies, opote makria.

Kalomoira: ax ax... Den mporo na milisw giati o proin mou ine sta fan club k tha mou krataei moutra mexri tin eurovision 2009! pantws krima to koritsi den tis aksize totragoudi apantisi sto SAGAPO