Παρασκευή, Νοεμβρίου 16, 2007

Έντεκα αλήθειες για το βιβλίο του Έντεκα

1) Ο βασικός λόγος που θα αγοράσεις αυτό το βιβλίο - αν είσαι μπλόγκερ - είναι η αδυναμία που έχεις στο ιστολόγιο του Έντεκα ακόμα και αν δεν πολυδιαβάζεις παιδικά βιβλία.
2) Θα συναντήσεις πολλές από τις γνωστές εμμονές του συγγραφέα: αναφορές στην Τέχνη και την τεχνολογία, κόμικς, καρτούν.
3) Η λέξη 'Έντεκα" αναφέρεται μόνο μια φορά, όταν μια φάλαινα καλεί το υπόλοιπο κοπάδι της (για να κολατσίσουν δυό παιδάκια που την προσέβαλλαν αποκαλώντας την 'φάλαινα').
4) Το προσωπικό μου κριτήριο για κάτι που μου αρέσει (τραγούδι, βιβλίο, ταινία, φαγητό, συντροφία κλπ) είναι η λαχτάρα που νιώθω όταν αυτό συμβαίνει. Φαντάζομαι πως κανείς δεν παθαίνει εμμονή με κάτι αδιάφορο. Το έν λόγω βιβλίο το διάβασα σε 2,5 ώρες μονορούφι μέσα στη νύχτα (με την αρωγή κουραμπιέδων, νερού στο πρόσωπο και τραγούδια της Disney στο cd).
5) Το θέμα του βιβλίου είναι η Τέχνη και οι χιλιάδες τρόποι με τους οποίους αλλάζει την οπτική και τη ζωή μας. Αυτό δεν λέγεται πουθενά αλλά φαίνεται παντού. Έτσι ο συγγραφέας αντί να σηκώνει το δάχτυλο του και να μιλά με δασκαλίστικο ύφος, απλά μας μεταφέρει ένα κομμάτι του θαυμασμού και της αγάπης του.
6) Κάποια στιγμή, ως ενήλικας, μπορεί να τα σιχαθείς λιγάκι τα 4 παιδάκια που μπαίνουν σε ξένα σπίτια, αλωνίζουν και χώνουν τη μύτη τους παντού. Επίσης, σε περίπτωση που το διαβάσει το παιδί σου φρόντισε να ρίχνεις καμιά ματιά τη νύχτα στο δωμάτιο του μη τυχόν και ξεπορτίσει ζοσμένο με αυτοσχέδια όπλα και αεροζόλ.
7) Μέσα στο βιβλίο, υπάρχει η αναφορά στο δεύτερο βιβλίο της σειράς που αν κατάλαβα καλά πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο μέρος. Κάτι σαν prequel (αλήθεια ποιά είναι τα 11 αγαπημένα prequels?).
8) Παρ' ότι πρόκειται για μια ιστορία φαντασίας, οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά αληθινοί, με ελαττώματα και προτερήματα δοσμένα σε πραγματικές διαστάσεις και οικογένειες πάντα παρούσες παρά τα προβλήματα τους.
9) Το βιβλίο ασφυκτιά από αγάπη για τα ζώα, τη φύση, το δίκαιο, τη φιλία. Και όλα αυτά δοσμένα εντελώς φυσικά. Προφανώς γιατί ο συγγραφέας, πολύ σωστά και αισιόδοξα, θέλησε να δείξει στους μικρούς αναγνώστες του πως όλα αυτά είναι δεδομένα στη ζωή.
10) Τίποτε δεν συμβαίνει από μόνο του. Όλα ξεκινούν από κάπου και τα πάντα έχουν μια εξήγηση: τα μάγια, οι πίνακες, ο τεράστιος κύριος με τη μαύρη κάπα, ο θυμός του, η κλοπή των χριστουγεννιάτικων παιχνιδιών. Είναι καλό να μαθαίνουν τα παιδιά πως ακόμα και τα πιο απίθανα, παράξενα ή ανήθικα πράγματα έχουν μια αιτία που συμβαίνουν. Δεν υπάρχει το 'έτσι είναι η ζωή'. Η ζωή είναι έτσι για κάποιον λόγο που οφείλουμε να μάθουμε και να κατανοήσουμε.
11) Μαθαίνουμε γιατί ο 'Έντεκα' είναι ο 'Έντεκα' και όχι ο 'Δέκα', ο 'Δώδεκα' ή απλά ο Άρης Δημοκίδης από τη Θεσσαλονίκη!

5 σχόλια:

enteka είπε...

χα! πολύ χάρηκα που το διάβασες κιόλας!
απ' όλα όσα έγραψες αυτό που μ' άρεσε (και με κολάκευσε) πιο πολύ ήταν το 9, το οποίο μόνο ένας τρίτος που διάβασε το βιβλίο θα μπορούσε να είχε εντοπίσει - τόσο αυτονόητο μου ήταν.
(σωστά κατάλαβες για το prequel)
κι ευχαριστώ για όλα!!!

nanakos είπε...

To ευχαριστήθηκα πάρα πολύ!! Το μόνο που του έλειπε ήταν ένα μαγικό χαλί - είμαι λιγάκι παραδοσιακός! (Request για το επόμενο)

Ανώνυμος είπε...

bravo και ξανά bravo νανάκο μου. μπήκες τελικά και εσύ στο πνέυμα των Χριστουγέννων σαν καθαρόσ δάσκαλοσ κουλεμανσον (αν και η λέξη είναι λάθος, γιατί δηλώνει όχι και κάτι τόσο καλό) που είσαι.
το βιβλίο χάρη δε σένα το αγόρασα χθές. δεν το διάβασα ακόμη αλλά μετά το φεστιβάλ....
πάντα τέτοια
vassilis

Ανώνυμος είπε...

Tnx, checked his blog and I like most of what he likes - poly hairomai pou vrhka ena vivlio pou moiazei endiaferon. Lew na to parw se 2 vdomades. :-)

Ανώνυμος είπε...

成人,後宮電影院,成人影城,色情,成人漫畫,AV女優,a片免費看,遊戲區,成人交友網,小遊戲,美女遊戲,色情小說,後宮電影院,a383,色情網站,情色文學,A漫,A片下載,寄情築園小遊戲,aio交友愛情館,情色a片,A漫,6k聊天室,好玩遊戲區,情趣用品,視訊聊天,伊莉,視訊美女,好玩遊戲,免費A片,aio,18成人,微風,ut聊天室,免費成人影片,85cc免費影片,情色,手機遊戲,麗的色遊戲,成人文章,免費影片,成人漫畫,成人遊戲,AV女優,85cc免費影城,情色小說,色情網站,a383,ut聊天室,後宮電影,維克斯論壇,美女遊戲,hi5 tv,情色文學,080苗栗人聊天室,SEX,視訊美女,貼圖,色情漫畫,ut聊天室