Κυριακή, Οκτωβρίου 08, 2006

Λεμονάτο & πατάτες τηγανιτές

Στη πίσω γειτονιά, στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας ζούνε μια γιαγιά κι ένας παππούς. Ούτε τους ξέραμε , ούτε μας ήξεραν. Το ζευγαράκι κάθεται στο μπαλκονάκι της κουζίνας που βλέπει στο δρόμο και περνάει ήσυχα τη ζωή του. Τα πρωινά βλέπουνε Τέρενς και τα’ απογεύματα ‘Βέρα στο δεξί’. Το ζευγαράκι αυτό λοιπόν εδώ και ενάμιση χρόνο, κάθε πρωί περιμένουν τον Λέννυ να περάσει. Τον πάω από πάνω για να δει τον φίλο του, τον Ντόριαν, και τον κυρ Νίκο που’χει το περίπτερο και τον μπουκώνει λιχουδιές) Ο Λέννυ κάθε πρωί κάθεται για λίγο κάτω από το μπαλκόνι και κουβεντιάζει με τους παπούδες. Το παιδί μου είναι σχετικά μουγκό. Όμως τα πρωινά τους κοιτάει στα μάτια, κουνάει σαν δαιμονισμένος την ουρά του και βγάζει περίεργους ήχους όσο του μιλάνε. Κάτι τους λέει αλλά δεν καταλαβαίνω. Κάτι σημαντικό κι ευχάριστο πάντως πρέπει να είναι γιατί η γιαγιά κάθε φορά του λέει «Να’σαι καλά, αγοράκι μου!»
Σήμερα το πρωί, πήρα το θάρρος και τους πήγα λίγα τυροπιττάκια. Μην φανταστείς από οίκτο για την Τρίτη ηλικία ή κάτι τέτοιο. Το ζευγάρι αυτό έχει παιδιά κι εγγόνια που τους αγαπάνε και μάλιστα το καλοκαίρι έλειπαν 3 μήνες διακοπές μαζί τους. Απλά ήθελα κάτι να τους πάω. Η γιαγιά – Μαρίνα την λένε- πήρε τα τυροπιττάκια και μου είπε «Κι αν κάποια Κυριακή δεν έχεις που να τον αφήσεις, να μας τον φέρεις. Σαν παιδί θα τον έχουμε. Θα του κάνω κι ένα λεμονάτο να ευχαριστηθεί».
Για μια στιγμή νόμιζα πως είχα μεταφερθεί στο σύμπαν της Αλκυόνης Παπαδάκη. «Θα σας τον φέρω» της είπα. Και το εννοούσα. Γιατί και ο δικός μου ο παππούς κάθε Κυριακή μας έφτιαχνε λεμονάτο με πατάτες τηγανιτές και μας έκανε το τραπέζι. Κι αν ζούσε, είμαι βέβαιος πως θα είχαν πολλά να πουν με τον Λέννυ. Ίσως γιατί καμιά φορά, τις Κυριακές συνήθως, θες να πεις και κάτι παραπάνω. Ο παππούς μου έλεγε πως κάθε Κυριακή πρέπει να έχουμε μαζέψει ένα μυστικό απ’όλη την εβδομάδα. Κι αυτό να το πούμε σε κάποιον που θα ξέρει να το φυλάξει. Αλλιώς η εβδομάδα που πέρασε θα είναι χαμένη. Πέρασαν τόσα χρόνια και σήμερα το θυμήθηκα αυτό. Και σας το λέω, για να μην πάει στο βρόντο η εβδομάδα που πέρασε. Καλή Κυριακή.

6 σχόλια:

Loucretia είπε...

Να συνοδεψω εγω τον Λεννυ στους παππουδες την επομενη Κυριακη;;

(και μη διανοηθεις να φανταστεις οτι η προταση μου κρυβει ιδιοτελεια) :-ΡΡΡΡ

alienlover είπε...

θα κάνεις για πολύ καιρό ακόμα τέτοια (υπέροχα) ευαίσθητα ποστ;

φιλί στο μάγουλο!!

Αθήναιος είπε...

Καλά. Στη ζωή μου δεν θα με πειράξει αν δεν γίνω ποτέ γονιός όμως παπούς θα θελα να γίνω σίγουρα.

repeatable είπε...

Μου αρέσει αυτή η φάση που περνάει ο nanakos

Trilian είπε...

Τι θα γίνει κάθε φορά που θα αποφασίζω να διαβάσω ποστ σου θα δακρύζω;

An-Lu είπε...

Φυσικά και τους λέει τα μυστικά ΣΟΥ, που μάζεψε όλη την εβδομάδα!!!!