Δευτέρα, Ιουλίου 24, 2006

Οι πιο αγαπημένες μουσικές (Νοs 10 - 6)

No 6 Both sides now / Joni Mitchell

Δεν γνώριζα κανέναν που να άκουγε Joni Mitchell. Πάντα την ήξερα, γνώριζα και 1-2 τραγούδια της αλλά μέχρι εκεί. Μια μέρα, στα πλαίσια της καθημερινής μου επίσκεψης στο HMV, βρήκα αυτόν τον δίσκο. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, τον αγόρασα επειδή μου άρεσε το εξώφυλλο που απεικόνιζε την τραγουδίστρια λες και την είχε ζωγραφίσει ο Βαν Γκογκ. Όταν άκουσα το ομώνυμο κομμάτι, έμεινα ξαπλωμένος στο κρεββάτι για πολύ ώρα, κοιτάζοντας το ταβάνι. Ήταν από εκείνες τις στιγμές στη ζωή που ένιωσα πως μόλις είχα υπογράψει ισόβιο συμβόλαιο με τη μελαγχολία. Εκείνη τη στιγμή, δεν μπορούσα να το ταυτίσω με τη δική μου ζωή ήξερα όμως πως κάπου αντιστοιχούσε και πως για κάποιο λόγο θα έπρεπε να το κουβαλήσω μαζί μου σαν φορτίο μέχρι να βρεθεί η θέση και η στιγμή του. Άσχημο πράγμα να σου λένε το μέλλον, ειδικά όταν είσαι μικρός ακόμα. Ξαναέβαλα το δισκάκι στο κουτί του και δεν το ξανάκουσα.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2003, είδα την ταινία “Love Actually”. Θα θυμάστε τη σκηνή που ο Άλαν Ρίκμαν κάνει δώρο στην Έμα Τόμσον ένα κουτί που εκεινή νομίζει πως κρύβει το κόσμημα που βρήκε στη τσέπη του. Αντ’ αυτού όμως βρίσκει αυτό το σι ντι. Το κόσμημα ήταν για την ερωμένη του. Η Τόμσον ανεβαίνει στη κρεβατοκάμαρα, βάζει το τραγούδι και κλαίει κρυφά απ’ όλους με λυγμούς.
Τη πρώτη φορά που είδα την ταινία μου φάνηκε απλά συγκινητικό. Μετά από λίγες μέρες, ξαναείδα την ταινία μαζί με τον Θ. Όπως τον κοίταξα ασυγκίνητο κατά τη διάρκεια της σκηνής αυτής, δεν μπορούσα να σταματήσω τα δάκρυα. Ο Θ. νόμιζε πως το έκανα επίτηδες γιατί θα πήγαινε ταξίδι χωρίς εμένα και προσπαθούσα να τον κάνω να αισθανθεί τύψεις. Ούτε του το είπα ποτέ και σίγουρα δεν το κατάλαβε από μόνος του: εκείνο το βράδυ της Τετάρτης μέσα στο Village Park, σε μια σκοτεινή αίθουσα η Joni Mitchell μ’ έκανε να καταλάβω πως όλα πλέον είχαν φτάσει στο τέλος τους: η σχέση, ο αγώνας, τα χρόνια που μοιραστήκαμε.
Επίσημα χωρίσαμε δυο εβδομάδες μετά. Το τραγούδι αυτό άργησε πολύ να σταματήσει να παίζει. Ίσως γιατί μου πήρε καιρό να αποδεχτώ πως μετά από τόσα χρόνια «I really don’t know love…at all”. (Lyrics)

Best bit: "it's life's illusions that I recall, I really don't know life at all".


No 7 Baby one more time / Britney Spears


Οι περισσότεροι από εμάς όταν είμαστε μικροί παίρνουμε βούρτσες, σκουπόξυλα και ό,τι άλλο μπορεί να μοιάζει με μικρόφωνο και τραγουδάμε μπροστά στον καθρέφτη. Οι περισσότεροι από εμάς φανταζόμαστε πως τραγουδάμε μπροστά σε κοινό, σε μπουζούκια, σε στάδια, στα Grammy, στη Γιουροβίζιον, σε μπουάτ. Εγώ δεν ήθελα να τραγουδήσω σε τίποτε από όλα αυτά. Αν όμως έδινα μια συναυλία ή αν γύριζα ένα βίντεο κλιπ στη ζωή μου, ο χώρος που θα διάλεγα θα ήταν το σχολείο μου. Μεγάλες αίθουσες, μεγάλη αυλή, μεγάλες σκάλες, αποδυτήρια, γυμναστήρια κλπ κλπ. Μπορείτε λοιπόν εύκολα να φανταστείτε πως αισθάνθηκα όταν είδα για πρώτη φορά αυτό το βίντεο κλιπ. Πολλά χορευτικά, πολλοί μαθητές, πολλά θρανία! Ένα βίντεο που είχε ξεπηδήσει μέσα από τη φαντασία μου, έτσι ακριβώς όπως το φαντασιωνόμουν από τα παιδικά μου χρόνια. Και πλέον το έβλεπα μπροστά μου γεμάτο χρώματα, ρυθμό και φρεσκάδα. Κανένα βίντεο δεν έχω παρακολουθήσει με τόση λαχτάρα. By far, η οπτικοποιημένη επιτομή των σχολικών μου φαντασιώσεων. (Lyrics)

Best bit: "My loneliness is killin' me" - φυσικά!!


Νο 8 With you I’m born again / Billy Preston & Syreeta

Αν υπάρχει ένα ντουέτο που υμνεί τον έρωτα, την τρυφερότητα και το πάθος μεταξύ δυο ερωτευμένων ανθρώπων τότε αυτό είναι το ‘With you I’m born again’. Λιτή μελωδία, με υπέροχα λόγια και δυο φωνές που δένουν τόσο γλυκά όσο η αρχή και το τέλος μιας αγάπης. Το ανακάλυψα τυχαία το 1992 σε μια κασσέτα που ξεπουλιόταν μόλις 500 δραχμές και είχε ντουέτα. Νομίζω πως ήταν το μοναδικό τραγούδι που άκουγα για περίπου μια εβδομάδα. Η μελωδία του είχε κολλήσει τόσο πολύ στο κεφάλι μου που το είχα αντιγράψει σε πολλές κασσέτες και το είχα μοιράσει σε συμμαθητές μου. Ένα χρόνο μετά, στο πίσω μέρος του τετραδίου της έκθεσης στις Πανελλήνιες εξετάσεις, στο κομμάτι που χρησιμοποιούσαμε για πρόχειρο, έγραψα τους στίχους περιμένοντας να περάσει η ώρα και να παραδώσω το γραπτό μου. Ακόμα δεν έχω καταλάβει γιατί δεν το παίζουν σε γάμους! (Lyrics)

Best bit: "Come show me your kindness in your arms I know I'll find it".



Νο 9 Especially for you (xtended) / Kylie Minogue & Jason Donovan


Όσα τραγούδια κι αν ακούσαμε, όσες μελωδίες κι αν χορέψαμε, όσους στίχους κι αν μουτζουρώσαμε στα τετράδια και τα λευκώματα μας, τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με το ‘Especially for you’. Δεν ξέρω γιατί. Ίσως η μελωδία, οι γλυκανάλατοι στίχοι, η χωρίστρα του Ντόνοβαν, η εικόνα της Κάιλι που κάνει πρόβα στο θέατρο και ξαφνικά τον βλέπει και σταματάει; Δεν ξέρω. Ίσως ήταν ακόμα η εποχή που στις σχολικές εκδρομές τραγουδούσαμε και χορεύαμε σα να σήμαινε κάτι. Ίσως ήταν η αθωότητα των σχολικών χρόνων που ακόμα ήταν τόσο έντονη, η τρυφερότητα που αντιμετωπίζαμε την κάθε μας στιγμή στα θρανία πλάι στους πιο αγαπημένους μας φίλους. Έχω χορέψει αμέτρητες φορές αυτό το τραγούδι χωρίς ποτέ να το βαριέμαι και να με κουράζει. Όλοι μου οι παλιοί φίλοι το θυμούνται και όταν μια φορά βρεθήκαμε σε σχολική επανασύνδεση, όλοι αναστενάξαμε το ίδιο γλυκά στο άκουσμα του. Όχι γιατί ήταν απαραίτητα το ωραιότερο τραγούδι που είχαμε ακούσει αλλά μάλλον γιατί αντιπροσώπευε μια εποχή που όλα ήταν απλά, χρωματιστά και ανώδυνα: τα σχολικά μας χρόνια. (Lyrics)

Best bit: "...and if dreams were wings you know, I would have flown to you"



Νο 10 Loving you is a dirty job (but somebody’s got to do it) / Bonnie Tyler & Todd Rundgren


Τα προηγούμενα ντουέτα τα αγάπησα γιατί μιλούσαν για το πόσο όμορφο είναι ν’ αγαπάς, πόσο όμορφη είναι η ζωή και πόσο εύκολα είναι όλα όταν έχεις δίπλα σου αυτόν που έχεις διαλέξει για την υπόλοιπη σου ζωή. Αυτό το τραγούδι το αγαπώ για τον ακριβώς αντίθετο λόγο: γιατί περιγράφει πως ο έρωτας είναι μια συνεχής μάχη, ένας αγώνας που δεν τελειώνει εύκολα, ίσως και ποτέ. Σκληρό, με τα επικά σημεία και τις χορωδίες που αρέσει στον Jim Steinman να βάζει στα τραγούδια του, με λόγια που μοιράζουν στα ίσα τη νίκη και τον χαμό του έρωτα. Με είχε εντυπωσιάσει από τότε που η ξαδέλφη μου η Στέλλα μου είχε κάνει δώρο τον δίσκο της Τάιλερ αλλά τα λόγια και το νόημα του μου πήρε χρόνια να το καταλάβω. Αυτό το τραγούδι μου έμαθε την επιμονή και τη σημασία που έχει στη ζωή ενός ανθρώπου η υπεράσπιση της επιλογής του. Κυρίως μου έμαθε πως ακόμα και όταν νομίζεις πως τα έχεις χάσει όλα, πάντα υπάρχει ένα απόθεμα πίστης. Με αυτό το τραγούδι έπαψα να πιστεύω πως όλα είναι εύκολα. Όταν ήρθαν στιγμές που δεν ήξερα τον λόγο για τον οποίο προσπαθούσα και διαλυόμουν, αυτό το κομμάτι μου έδινε και ένα καινούριο μάθημα. (Lyrics)

Best bit: "There were times that we fought like tigers, there were times we were damn good liars"

4 σχόλια:

enteka είπε...

poso symfono gia to especially extended...
:)

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και μία άλλη καταπληκτική version τοθ τραγούδιου. Ειναι απο τις Clannad και συμμετέχει και ο Paul Young. Ακουγόταν στούς τίτλους τέλους μιάς κουλής ταινία της Ellen Barkin, το Switch. Επαιζε και ο Jimmy Smits (τον θυμάσαι απο τους Δικηγόρους του L.A;). Το καταπληκτικό είναι η διαφορά στο ύφος, την διαφορετική αίσθηση που έχεις από αυτούς σε σχέσν με την MItchel.

nanakos είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο...'Οπως επίσης και κάπως πιο light εκτέλεση από τον ίδιο τον Πολ Γιάνγκ στο άλμπουμ με τα καλύτερα του:-)

Ανώνυμος είπε...

Το έχουν πεί όλοι, αλλα σκέτο με τον Paul Young δεν το είχα ακούσει. Ψάχνοντας να το βρω, έπεσα πάνω στην εκτέλεση της Μούσχουρη. Και πέθανα.