Παρασκευή, Ιουλίου 21, 2006

Oι πιο αγαπημένες μουσικές (Νοs 15 - 11)

No 11 Silly love songs / Paul McCartney & the Wings

Εξομολόγηση: πάντα βαριόμουν τους Μπήτλς! ΟΚ, μερικά τραγούδια τους μου άρεσαν αλλά ποτέ δεν ήμουν τρελλός γι’ αυτούς. Το ίδιο ίσχυε και για τον καθένα τους χωριστά. Ειδικά για τον Πολ Μακάρτνει που έχει μια αποκαρδιωτικά αγγλική φάτσα. ΟΜΩΣ… όταν πρωτοάκουσα αυτό το κομμάτι σ’ ένα πάρτι του συμμαθητή μου Ανδρέα, ξετρελλάθηκα! Η γλυκειά του μελωδία, η αλήθεια που κρύβει μέσα του για τα τραγούδια των ερωτευμένων, οι δεκάδες φορές που επαναλαμβάνει τη φράση «I love you», δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις με αυτό το τραγούδι: να το χορέψεις ή να το αγκαλιάσεις; Κάθε φορά που το ακούω καταλαβαίνω πως έχει έρθει η Άνοιξη. Ακόμα και όταν το χιόνι φτάνει μέχρι τη μουσούδα του Λένυ!

Βest bit : "Some people wanna fill the world with silly love songs. And whats wrong with that? "


Νο 12 Ιn my heart / Moby

Όταν ‘γεννήθηκε’ ο Μόμπι σπούδαζα στην Αγγλία. Δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση καθώς οι σχέσεις μου με την ηλεκτρονική μουσική δεν ήταν ποτέ και οι καλύτερες. Όταν όμως μετά από μερικά χρόνια άκουσα το μελωδικό πιάνο του ‘In my heart’ – θυμάμαι πως ήμουν στο ASDA και ψώνιζα ντομάτες για γεμιστά- ένιωσα μια απέραντη ανακούφιση: για πολύ καιρό έψαχνα το ιδανικό τραγούδι για να με ξυπνάει το πρωί! Όχι πολύ αργό, ούτε πολύ γρήγορο, όχι θλιμμένο αλλά ούτε γλυκερό, αισιόδοξο αλλά όχι χαζοχαρούμενο, μελωδικό αλλά όχι κοινότυπο. Αυτό τα είχε όλα. Για 2 περίπου φοιτητικές σεζόν, ο Moby μου έλεγε καλημέρα. Και κάθε φόρα μ’ έκανε να πιστεύω αληθινά πως θα ήταν μια καλή μέρα. Ακόμα όμως και όταν η ζωή τον διέψευδε, το επόμενο πρωί εγώ τον ξαναπίστευα.

Best bit : Δεν υπάρχει! 4' και 36'' απόλαυσης!



Νο 13 Only love / Νάνα Μούσχουρη


Τέσσερις λέξεις: ‘Η κόρη του Μιστράλ’! Η Μάγκι Λουνέλ ερωτεύεται παράφορα έναν ζωγράφο, τον Ζυλιέν Μιστράλ. Μετά από χρόνια ο Μιστράλ ερωτεύεται –επίσης παράφορα και ολοκληρωτικά να προσθέσω- την Τέντι Λουνέλ, κόρη της Μαγκαλί από έναν άλλον που δεν θυμάμαι. Μαζί κάνουν μια κόρη, τη Φωβ! Όλα αυτά στο Παρίσι από το 1920 και δώθε, με πίνακες, ακορντεόν, μια άγκυρα και το κόκκινο μαλλί της Στέφανι Πάουερς. Αρχές της δεκαετίας του ’90, κάθε Τετάρτη βράδυ. Η πιο αγαπημένη σειρά της τηλεόρασης, μέχρι σήμερα τίποτε δεν ξεπέρασε την Μαγκαλί που φεύγοντας έλεγε: «Αντίο Ζυλιέν! Να’σαι πάντα καλά!»

Best bit : Το ρωτάς??? " Οnly love can make a memory!"


Νο 14 Super Trouper / ABBA

Για τους περισσότερους, οι ΑΒΒΑ θεωρούνται μεγαλύτερο γκέι icon ακόμα και από τη Μαντόνα. Αν είναι όντως έτσι τότε μπορώ με άνεση και χωρίς κουκούλα να καταδείξω τον άνθρωπο που έσπρωξε την σεξουαλική μου ταυτότητα ένα βήμα πέρα από το Γκράν Κάνυον του φυσιολογικού: η γιαγιά μου!
Καλοκαίρι του 1985. Ήμουν 9 χρονών και θα πήγαινα με τον παπού μου στο καλοκαιρινό Σπλέντιτ να δούμε την ‘Επιστροφή των Τζεντάι’. Τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη ήτανε γιατί την προηγούμενη ημέρα είχαμε γυρίσει από τις καλοκαιρινές διακοπές. Λίγο πριν φύγουμε για το σινεμά, η γιαγιά μου έδωσε μια κασσέτα που της την έκανε δώρο η (γκέι φρέντλι) φίλη της η Άντι. Η κασσέτα είχε όλες τις επιτυχίες των ΑΒΒΑ, τους οποίους εγώ τότε αγνοούσα. Νομίζω πως έπαθα ομοφυλοφιλία λίγο πριν τελειώσει η πρώτη πλευρά! Και αυτό ήταν η αρχή: δυο καλοκαίρια μετά, είχα μάθει απέξω το La isla Bonita της Μαντόνα (τους στίχους του οποίου είχα βρει στη Μανίνα!).

Best bit : "Zoupapa...Tsoupapa...Zoupapa...Tsoupapa"


Νο 15 Put me in your mix / Barry White

Μου κάνει εντύπωση πόσο λίγος κόσμος γνωρίζει αυτό το τραγούδι! 1991 και ο συγκλονιστικός Μπάρι, κυκλοφορεί τον ομώνυμο δίσκο που λίγοι τον είδαν και λιγότεροι αγόρασαν. Ήταν το Χριστουγεννιάτικο δώρο στον εαυτό μου μαζί με τις ευχές μου για υγεία και παγκόσμια ειρήνη. Ο δίσκος δεν έφερε ειρήνη αλλά είχε αυτό το κομμάτι που κατά τη γνώμη μου είναι το απόλυτο τραγούδι αποπλάνησης! Ερωτικό, ρυθμικό, γεμάτο σεξουαλικά υπονοούμενα και, κυρίως, χορταστικό: 7 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα a.k.a. προλαβαίνεις να κάνεις τη δουλειά σου! Προσωπικά το αγαπημένο μου κομμάτι του Barry White και από τα ωραιότερα κομμάτια που έχω ακούσει! Definately!

Best bit : "For all you know, I'm the best you'll know...in your mix!"

6 σχόλια:

Idάκι είπε...

Είναι, απλά, υπέροχα... όπως κι εσύ :))

Ανώνυμος είπε...

Exete mail..

enteka είπε...

:):):):):):):):):)

Η Μικρή Ολλανδέζα είπε...

Ξυπνα Ναναααακο μου
Η νυχτα έφυγε τ'αστέρια χάθηκααααααν
Πρεπει να φύγεις...
Τα γεμιστά μου σου χαϊδέυουν τα μαλλια (?)
πρέπει να φύγεις θα μας βρούνε αγκαλιάααα

Τρίτη. Γεμιστά. Σπίτι μου. Στοπ!
Προβατος ενημερος. Στοπ.
Και σπανακόπιττα. Στοπ

An-Lu είπε...

Ωστε εσύ ήσουν που μου εξαφάνιζες τη Μανίνα και οχι η κακομοίρα η μάνα μου!!!!!!!!!

Katerina είπε...

I was sick and tired of everythiiiing
when I called you last night from Glaaaasgowwww
Δε μπορώ να καταλάβω γιατί όλοι κράζουν τους ABBA ως gay icons. Εγώ θεωρώ ότι είναι πρωτοπόροι της pop από μία εποχή που ακόμη τα τραγούδια είχαν στίχους που δεν επαναλαμβάνονταν οικτρά. :) Για μένα είναι απλά pop icons.