Τρίτη, Ιανουαρίου 15, 2008

Την έλεγαν Πίτσα. Πίτσα Καράφα

Το Νοέμβριο του 1983 μετακομίσαμε οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη γιατί ο θείος Τάσος πέθανε και ο μπαμπάς μου κληρονόμησε το εργοστάσιο με τα παρκετόπανα. Οι γονείς μου δούλευαν όλοι μέρα στη φάμπρικα και η αδελφή μου πήγαινε στην Πέμπτη Δημοτικού. Η γιαγιά δεν έχει μεταναστεύσει μαζί μας γιατί εκείνη την εποχή έραβε φορέματα για τη μαμά της Μαντούς που τραγουδούσε στη Λυρική και έκανε διορθώσεις στα ντε-πιές της Νένας Μεντή για το θέατρο (εξακολουθώ να πιστεύω πως όλα αυτά τα είχε βγάλει από το κεφάλι της αλλά εμείς είχαμε δουλειές και ο παππούς δούλευε στα μαγιό 'Μοτίβο', οπότε δεν μπορούσε κανείς να την ελέγξει).
Οι γονείς μου είχαν προσλάβει μιά κοπέλα για να με παίρνει από το σκολείο, να μας μαγειρεύει και να προσέχει εμένα και την αδελφή μου. Πίτσα Καράφα την έλεγαν. Η ηλικία της ήταν απροσδιόριστη. Μπορεί να ήταν 25, μπορεί και 45, μπορεί και 153. Έμοιαζε νιά και τρελλή αμυγδαλιά αλλά ένα βράδυ που της έριξα σκορνταλιά με το νεροπίστολο άρχισε να ουρλιάζει και κλειδώθηκε στο μπάνιο μέχρι το πρωί. Μου πέρασε από το μυαλό πως ήταν ο Δράκουλας αλλά δεν έδωσα σημασία.
Μας έλεγε πάντα πως είχε έρθει από μιά πολύ μακρινή χώρα και ταξίδευε πολλές μέρες ζουπηγμένη στο αμπάρι με τα ποντίκια τρώγοντας ξερή μυζήθρα και τα νύχια της μέχρι να πιάσουνε λιμάνι.
Στην αρχή μας φερόταν πολύ καλά: μας τάιζε συνεχώς μακαρόνια και προτηγανισμένες πατάτες, μας άφηνε να βλέπουμε τον 'Κιτ' και όλες τις ακατάλληλες ταινίες και το πρωί μαζί με το κολατσιό μας έδινε κι από ένα θερμός με καφέ ελληνικό.
Η Πίτσα είχε πολλές φιλενάδες που μας επισκέπτονταν συχνά - μόνο όταν απουσίαζαν οι γονείς. Η πιο κολλητή της ήταν η Ελενάρα. Μιά ψηλή κοπέλα που κάπνιζε "22" και το βράδυ καθάριζε με τη σκουπίτσα της πεζοδρόμια μαζεύοντας λεφτά για να κάνει μια εγχείρηση για να κόψει ένα εξάνθημα σ' ένα πολύ μπερδεμένο σημείο του σώματος της. Η Ελενάρα δεν ερχόταν ποτέ με άδεια χέρια: σ' εμένα έφερνε κάτι μακρόστενα μπαλόνια για να τα γεμίζω νερό και να τα πετάω από το μπαλκόνι στ' αυτοκίνητα και στην αδελφή μου έφερνε ένα παγωτό "Σπρώξε-γλύψε" που οι γονείς μας απαγόρευαν. Περνούσαμε πολύ ωραία.
Τα πράγματα όμως άλλαξαν κάποια στιγμή. Η Πίτσα έγινε νευρική κι οξύθυμη. Άρχισε να μας δέρνει με τη ζωστήρα μόνο που τώρα πια δεν είχε πλάκα γιατί δεν μας χτύπαγε μόνο στον πισινό και κυρίως δεν μας ρωτούσε αν μας αρέσει! Πλέον τίναζε τη ζώνη χωρίς να τη νοιάζει πού θα μας βρει η αγκράφα. Τα βράδυα μας κλείδωνε στα δωμάτια μας χωρίς τα αρκουδάκια μας και μας σκούπιζε το πρόσωπο με κάτι μωρομάντιλα που μύριζαν περίεργα και μόλις αυτά μας άγγιζαν το κούτελο ξεραινόμασταν σαν ματιαγμένα άλογα.
Δεν μας μιλούσε πια και η Ελενάρα αραίωσε τις επισκέψεις μέχρι που το μόνο που έμεινε να τη θυμάμαι ήταν ένα πράσινο κασκόλ με πίπουλα που αργότερα ο μπαμπάς μου έκαψε.
Κάποιο βράδυ, η Πίτσα κλείδωσε εμένα και την αδελφή μου στο πατάρι με τα χριστουγεννιάτικα και φόρτωσε σε μια βαλίτσα τις κομπινεζόν της μαμάς, ένα σετ κατσαρόλες φίσλερ, δυό σατσούμα που είχε φέρει ο μπαμπάς από τη Μπανγκόγκ και τα φερ φορζέ της βεράντας κι εξαφανίστηκε. Κι εμείς μείναμε στο πατάρι αγκαλιά με τον θερμοσίφωνα. Μας βρήκαν 4 μέρες μετά κι ενώ η αδελφή μου είχε μασήσει δυό σειρές λαμπιόνια.
Για πολλά χρόνια δεν ξανακούσαμε νέα της Πίτσας. Χάσαμε την εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους, οι γονείς μου έφτασαν στα πρόθυρα του χωρισμού και δεν ξαναείδαμε ποτέ τον "Ιππότη της ασφάλτου".
Κάποια στιγμή ο μπαμπάς έμαθε πως η Πίτσα Καράφα δούλευε 'μπουφές' στο κέντρο 'Κατάσταση'. Πήγε να την ψάξει ένα βράδυ για να πάρει πίσω τα σατσούμα αλλά δεν την βρήκε. Το σπίτι είχε βουλιάξει στην θλίψη κι εγώ σταμάτησα να μιλάω στη αδελφή μου γιατί κάθε φορά που άνοιγε το στόμα της αναβόσβηνε σαν προειδοποιητικό φανάρι.
Τα χρόνια πέρασαν. Η μαμά έμεινε σπίτι για να μας μεγαλώσει και μπαμπάς σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της επιχείρησης πλάσαρε παρκετόπανα με ντακούνια. Η ιδέα - όπως έλεγε η μαμά - ήταν ηλίθια. Την ίδια γνώμη είχε και η αγορά και το εργοστάσιο έβαλε λουκέτο μέσα σε 2 μήνες.
Μαζέψαμε τα κομμάτια μας και πήραμε το λεωφορείο για την Αθήνα. Για την Πίτσα δεν ξαναμιλήσαμε. Μέχρι χθες το βράδυ που έλαβα στο μέηλ μου αυτό το περίεργο μήνυμα:



"Με θυμάσαι??"


Και τότε συνειδητοποίησα πως η Πίτσα Καράφα έχει ξαναμπεί στη ζωή μου με τρόπο ύπουλο και διαβολικό. Έχει αλλάξει όνομα, μπερούκα, ψυχίατρο και πιστοποιητικό γέννησης. Αλλά όταν ξανακοίταξα τις φωτογραφίες της αναγνώρισα αμέσως εκείνα τα δασύτριχα φρύδια που για πολλά χρόνια στοίχειωναν τους παιδικούς μου εφιάλτες.

Και
ορκίστηκα
να
την
καταστρέψω.

28 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Aπολαυστικός όπως πάντα! :PPP

oni είπε...

Gi ayto otan th synanthsa elampan toso ta matia ths? Prospa8ouse na me apagagei gia na poulhsei ta organa mou sth mayrh agora?

Panakia Nanakia. Eksou k molis se sfouggize koimosoun!

kanataki είπε...

Είσαι αλήτης και δολοπλόκος

υγ δεν άλλαξα τόσο after all
υγ άπλώς αραίωσα λίγο τα δασύτριχα φρύδια μου
υγ μην νομίζουν ότι έχω καμία σχέση με τον Καραμανλή
υγ του Θόδωρου,ντε!

Trilian είπε...

αχ τι γελιο ήταν τουτο; "κάθε φορά που άνοιγε το στόμα της αναβόσβηνε σαν προειδοποιητικό φανάρι" χαχαχα σε καλο μου!

fevis είπε...

Αχ βρε Νανάκο σε καλό σου!!! Μα Πίτσα Καράφα... Το ήξερα πως η Κανατάκη έκρυβε κάποιο βρώμικο μυστικό, πε΄ρα από την ηλικία της, αλλά αυτό πια παραπάει... Να απαιτήσεις να επιστραφούν άμεσα οι κατασαρόλες και τα φερ φορζέ που ξανάρθαν στην μόδα... Τα σατσούμα και τα κομπινεζόν δεν βαριέσαι, άστα να πάνε... Φιλιά και αγωνιστικούς χαιρετισμούς... Η τρομοκρατία δεν θα περάσει...

Ανώνυμος είπε...

απολαυστικότατο!

An-Lu είπε...

I am deeply impressed my dears!

georgethebeast είπε...

kai meta sou leei girise i taylor ayta einai dramata!!!!
kanataki n apliroseis amesa ton psixologo gia ton nanako mas pou tou thimises eidika tin adelfi tou na anvosvinei san proidopoiitiko fanari.....

gerasimos είπε...

Ορκίζομαι ότι το κανατάκι έχει άψογα φρύδια, όπως και όλα δηλ επάνω της...Μπας και είναι η Ελενάρα και όχι η Καράφα;

YO!Reeka's είπε...

axaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

BLUEPRINTS είπε...

ε αυτό πια δεν το περίμενα, τέτοιο outing σε τηλεαστέρα; τσ,τσ που είναι το επίπεδό σου Νανάκο; σε λίγο θα το βγάλεις και σε dvd στο "δεύτερο θέμα"

g for george είπε...

Νανάκο, μου έφτιαξες το βράδυ.
Φιλιά πολλά!

nanakos είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την συμπαράσταση σας! Θα σας δω στο δικαστήριο!

υγ να φοράτε τυρκουάζ!

alienlover είπε...

το ξέρω ότι δεν περίμενες να σου κάνω πρόταση γάμου, αλλά πες μου.. θελεις να παντρευτούμε;

Tali είπε...

ΘΑ Π Ε Θ Α Ν Ω !!!!!!!!::::::))))))

patsiouri είπε...

Έλεος, τα πλευρά μου, και αναρωτιέμαι: Γιατί να σκάσω την εξηντάρα στον Πανούση αφού υπάρχετε εσείς???????????

Dr_MAD είπε...

Απλά καταπληκτική συνομωσία. Δυστυχώς όμως θα με βρεις αντιμέτωπο σε κάθε προσπάθεια εξόντωσής της. Εχουμε σύμβαση μέχρι τα τέλη του 2010, οπότε κοίτα να μη μπεις σε κανένα νοσοκομείο τώρα στα κοντά, γιατί θα σου έχω έκπληξη...

Αλλος για το χειρουργείο?

PS: Απλα RESPECT. Είσαι απίθανος

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ωραία ιστορία.
Και πολύ καλογραμμένο κείμενο.
Το κατάλαβα και σχεδόν όλο.
Μόνο τι είναι "σατσούμα" δε ξέρω.

nanakos είπε...

Mad, δεν περίμενα και τίποτα καλύτερο! Να θυμάσαι πως "μπήκες μόνος σου στη μαύρη λίστα!"

Ντανίλα, τα σατσούμα είναι ποικιλία κινεζικών βάζων Είχε σπάσει ο ξάδελφος μου ένα σε μαξιλαροπόλεμο. Εγώ έφαγα τις φάπες!

Ανώνυμος είπε...

Α γι'αυτο δε το ξέρω!
Δε τρώγεται!

Μετεωρίτης είπε...

...σούπερ!!!!!!!!

kangerlussuaq είπε...

Έχω την εντύπωση ότι αυτήν την Ελενάρα τη γνωρίζω. Είχε έρθει κάποτε στο γραφείο του πατέρα μου για να αγοράσει ένα εισιτήριο για το εξωτερικό. Τώρα, για Καζαμπλάνκα ήτανε, για Άμστερνταμ ήτανε, θα σε γελάσω. Ήμουν μικρό -και κυρίως αθώο- τότε και δε θυμάμαι.

Θυμάμαι καλά πάντως, ότι πούλαγε τέτοια μακρόστενα μπαλόνια, σαν αυτά που περιγράφεις -ένα πεντοχίλιαρο το ένα μαζί με τη ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΙΔΕΙΞΗ. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι ήταν συσκευασμένα ένα-ένα σε αλουμινόχαρτο. Αλλά ήταν πολύ ακριβά και δεν πήραμε.

lee είπε...

Εγω μια Πίτσα Μπύρα ξερω... :P

Marina είπε...

Ξεράθηκα στα γέλια. Ομως για να σοβαρευτούμε. Πώς θα την εκδικηθείς? Μη μας αφήνεις χωρίς συνέχεια

island είπε...

xaxaxaxa...Πόλεμος και εδώ;;;Βγάλε ντι βι ντι στη φόρα όπως είπα και στο κανάτι...Όποιος το βγάλει πρώτος θα έχει δωρεάν παραστάσεις για να ξεκουράζει τον Πανούση τώρα που ξεκινάει...

George Tsitiridis είπε...

m areseis kai se goustaro poli

Constademon είπε...

Εμμ ήξερα που να "αποτανθώ" σήμερα που δεν είμαι στα καλύτερά μου ... Νανάκο. απο το κείμενο και τα μηνύματα νομίζω οτι ρην βρήκαμε την Ελενάρα! Εβγαλε εισητήριο για καζαμπλάνκα απο τον πατέρα του kangerlussuaq και επέστρεψε ως MAD !!!
:ο)

Ανώνυμος είπε...

gamato poli oraio!!!!!
keep going on!!!
mas kaneis na gelame!!!!