Τετάρτη, Αυγούστου 29, 2007

Οι ζωές των άλλων


Πέντε μέρες μετά και οι φλόγες (φαίνεται να) σβήνουν. Μαζί τους έσβησαν και οι ζωές πολλών ανθρώπων. Όχι μόνο όσων ξεψύχησαν αλλά και αυτών που έμειναν πίσω χωρίς σπίτι, χωρίς βιός, χωρίς μια φωτογραφία της προηγούμενης ζωής τους. Ίσως ακουστώ κυνικός αλλά τελικά ίσως και να υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου: να βλέπεις μπρος στα μάτια σου να καίγεται όλη σου η ζωή. Τον πόνο του θανάτου τον αντέχει ο άνθρωπος και με τον καιρό μαθαίνει να ζει μαζί του. Ένας ηλικιωμένος όμως άνθρωπος από πού θα βρει τη δύναμη να ξαναχτίσει τη ζωή του? Πώς να ξεριζωθεί από το πατρικό του στην Ηλεία και να ζήσει σ' ένα αθηναικό δήμο χωρίς οικογένεια, φίλους ή ταυτότητα? Τι να το κάνεις το διαμέρισμα αν χάσεις το μαντρί που έχτισες με τα χέρια σου? Γιατί δυστυχώς μπορεί να χτίστουν πολυκατοικίες σε μια εβδομάδα αλλά τα φτωχόσπιτα που λαμπάδιασαν, δεν μπορεί να τα ξαναφτιάξει ούτε ο πιο έμπειρος αρχιτέκτονας, ακόμα κι αν προσπαθεί μια ζωή.
Ακόμα κι αν σβήσουν οι φωτιές, ακόμα κι αν δωθεί ή βοήθεια που χρειάζεται μερικά πράγματα δεν θα ξαναγίνουν όπως πριν. Δεν θα γυρίσουν πίσω 64 ψυχές, δεν θα ξαναδούν τα σπίτια τους εκατοντάδες συνάνθρωποι μας, δεν θα προλάβουμε να δούμε ξανά τα δάση που έγιναν στάχτη.
Σήμερα το απόγευμα, στις 7, έξω από τη Βουλή θα πραγματοποιηθεί μια σιωπηλή διαμαρτυρία για την καταστροφή των τελευταίων ημερών. Θα διαμαρτυρηθούμε εμείς που παρακαλουθούσαμε από τους δέκτες μας τη φωτιά που σάρωνε τη γη και τις ζωές των άλλων. Νιώθωντας το ένα χιλιοστό από τον πόνο και την οδύνη που ένιωθαν εκείνοι. Θα καθόμαστε σιωπηλοί νομίζοντας πως κάποιος ακούει και πως προσφέρουμε κάτι. Προσωπικά θα ξέρω πως κανένας δεν ακούει και πως δεν προσφέρω τίποτα σημαντικό.
Μερικές φορές, η μόνη αληθινή βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις είναι να γυρίσεις τον χρόνο πίσω. Καλό θα είναι να θυμόμαστε πως οτιδήποτε άλλο, όσο μεγάλο κι αν μας φαίνεται, είναι απίθανα λίγο και ανεπαρκές.

12 σχόλια:

Natalia είπε...

απλά συμφωνώ.

kanataki είπε...

κατάλαβες τώρα τι ακριβώς είναι κουελμασνόν????

αν όχι θυμήσου την φάτσα των πολιτικών μας

fevis είπε...

Δεν διαφωνώ αλλά κόμα και αυτό, είναι καλύτερο από το να μην κάνουμε τίποτα απολύτως....

phoinix είπε...

σκεφτόμουν όλους αυτούς τους ηλικιωμένους που έχασαν το σπίτι τους και ολόκληρο το χωριό τους..που ίσως τώρα ζήσουν σε κάποιο "οίκο ευγηρίας"
που πριν ήτανε βασιλιάδες στα σπίτια και στα κτήματά τους και δεν είχαν ανάγκη κανένα..τώρα ξαφνικά εκει που φρόντιζαν ολόκληρη την οικογένεια θα τους φροντίζουν ξένες νοσοκόμες..το ίδιο έγινε και στη Κύπρο το '74 οι παππούδες και οι γιαγιάδες που άφησαν τα χωριά τους μαράζωσαν στην πόλη..οι πιο νέοι έχουν χρόνο να ριζώσουν αλλού..αλλά οι μεγαλύτεροι..είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη γη.

ds είπε...

Με αυτή τη σιωπηλή διαμαρτυρία δεν θα προσφέρουμε τίποτα. Ωστόσο δείχνουμε ότι έχουμε καταλάβει το μέγεθος της καταστροφής και κυρίως ότι συμμετέχουμε στον πόνο αυτών των ανθρώπων.

nanakos είπε...

Το ξέρω πως είναι κάτι γι' αυτό άλλωστε και σκοπεύω να πάω. Απλά αυτές τις ώρες μου φαίνεται κάπως ασήμαντο σε σχέση με όσα συμβαίνουν.

An-Lu είπε...

Είναι μικρό το σημερινό, αλλά είναι ΚΑΤΙ...
Θα σε δω εκεί!

30aris είπε...

Να τολμήσω να διαφωνήσω και να πω πως αρνούμαι να πάω στο Σύνταγμα;

Την προηγούμενη φορά που πήγα, στη συναυλία για την Πάρνηθα, διαπίστωσα μετα λύπης μου ότι η εκδήλωση ήταν καθαρά κομματικά κατευθυνόμενη από "παντιέρες ρόσες"...

Λυπάμαι πολύ.

patsiouri είπε...

Μόλις γυρισα, προσπάθησα να πέσω στο κρεβάτι μετά από τόσες μέρες αυπνίας...τίποτα...νομίζω πως δέ θα ξανακοιμηθώ ποτέ...μπράβο για τη βουλή ρε παιδιά, δέν είχα πάρει πρέφα...θα τα πούμε αργότερα...

tzo είπε...

Σνηφ.....

dokisisofi είπε...

"να γυρίσεις τον χρόνο πίσω..."
Μη νομίζετε πάλι μπροστά θα ερχόταν, τα ίδια λάθη, τα ίδια αποτελέσματα. Η ανθρωπότητα ακολουθεί φθίνουσα πορεία.Με τέτοια μυαλά "Χίλιες φορές να γεννηθείς Χριστέ, χίλιες θα σε σταυρώσουν" ...Το ανθρώπινο είδος είναι αδιόρθωτο. Δεν ξέρω τώρα για την ελληνική κατηγορία αν αποτελεί εξαίρεση...

Ανώνυμος είπε...

Οι άνθρωποι που πέθαναν, τα σπίτια και οι περιουσίες που χάθηκαν είναι κάτι πολύ μικρό μπροστά στην τεράστια οικολογική καταστροφή που θα επηρεάσει όσους ζουν και όσους θα έρθουν σε αυτόν τον πλανήτη μετά από μας. Έρχεται χειμώνας. Και όσους δεν σκότωσε η φωτία θα το κάνει το νερό. Απλώς θα ήθελα να πάρει μαζί του και όλους όσους το προκάλεσαν αυτό!