Δευτέρα, Αυγούστου 18, 2008

Η Κάρπαθος που θα'θελα να ξεχάσω

Στην εγκυκλοπαίδεια των καλοκαιρινών διακοπών θα βρεις την έκφραση: "Δεν έχει σημασία το μέρος αλλά η συντροφιά" - Άγνωστος. Αυτό τον άγνωστο δεν ξέρω αν τον λένε Βασίλη, Παναγιώτη ή Μερόπη. Το σίγουρο όμως είναι πως αυτός ο 'άγνωστος' δεν έχει επισκεφθεί την Κάρπαθο.
Η Κάρπαθος είναι ένα νησί που φημίζεται για τις παραλίες του, τις μακαρούνες, τους ευγενείς κατοίκους και την Όλυμπο. Ας πάρουμε κοιπόν τα πράγματα με τη σειρά.

Οι παραλίες του είναι όντως υπέροχες και θα τις λατρέψεις. Aν είσαι ο Κακλαμανάκης! Στην αντίθετη περίπτωση, τα μεγάλα κύματα θα σε στείλουν οριζοντιωμένο στο ορθοπεδικό της Ρόδου. Είναι ωραίο να τα βλέπεις αλλά αδύνατο να τα κολυμπήσεις. Κι αν καταφέρεις να βουτήξεις θα βγεις από το νερό και θα μοιάζεις με δειγματολόγιο κραγιόν για ΕΜΟ με όλες τις πιθανές αποχρώσεις του βιολετί.

Οι μακαρούνες είναι σπιτικά κοντόχοντρα μακαρόνια με ντρέσσινγκ από σοταρισμένο κρεμμύδι και τυρί. Είναι πάρα πολύ ωραία. Αν δεν τα φας κατεψυγμένα - που είναι και το πιθανότερο. Σε μερικές δε περιπτώσεις, ο φούρνος μικροκυμάτων δεν δουλεύει και τόσο καλά με αποτέλεσμα η κατεψυγμένη μακαρούνα να σου διαλύσει τον τραπέζίτη. Αν ζητήσεις τη συνταγή κανείς δεν θα θελήσει να την μοιραστεί μαζί σου!

Οι ευγενείς κάτοικοι! Ακολουθεί πραγματικός διάλογος:

"Ήρθατε χωρίς να έχετε κλείσει αυτοκίνητο?"

"Είχαμε κλείσει αλλά στα 10 χιλιόμετρα το αυτοκίνητο χάλασε και ο ιδιοκτήτης μας απείλησε πως θα μας κάνει μήνυση γιατί του χαλάσαμε τον δίσκο."

"Α, μάλιστα! Ε, συμβαίνουν αυτά!! Τί αυτοκίνητο θέλετε?"

"Ένα μικρό που να μην μας αφήσει στην επόμενη γωνία".

"Ας βρούμε μεγάλο και ευχαριστημένοι να είστε".

"Εντάξει αλλά να μην το πληρώσουμε και 60 ευρώ".

"60 ευρώ??!! Χαχαχαχχαχαχχα!! Σήμερα έδωσα ένα Fiat Punto για 80 ευρώ!"

"Δεν είναι λίγο υπερβολικό?"

"Και βέβαια είναι! Αλλά εμείς δουλέυουμε 1 μήνα τον χρόνο και πρέπει να βγάλουμε λεφτά για ένα χρόνο!"

"Το καλό είναι πως μας το λέτε στα μούτρα!"

"Ε,τι? Να μην νομίζετε πως σας κλέβω κιόλας!"

Και κάπως έτσι οι κάτοικοι από 'ευγενείς' αναβαπτίστηκαν σε 'αφοπλιστικά έντιμοι'.

Η Όλυμπος! "Η φίλη μου η Μαριάντζελα μόλις έφθασε στην Όλυμπο έβαλε τα κλάμματα" μας είπε η Αγάπη. Λογικό αφού μετά από 20 χιλιόμετρα χωμάτινης ανηφόρας η Μαριάντζελα θα κόντεψε να ξεράσει τα pancakes που έτρωγε προ διετίας στο Τέξας. Στη θέση της εκτός από κλάμματα, φίλησα και τα χαλίκια. Η Όλυμπος είναι ένα πολύ ωραίο παραδοσιακό χωριό κυριολεκτικά κρεμασμένο πάνω στο βουνό. Εκεί υποτίθεται πως συγκινείσαι από τις γυναίκες που εξακολουθούν να φορούν την παραδοσιακή ενδυμασία και είναι έτοιμες να σε καλωσορίσουν στο σπίτι τους. Αυτό γινόταν παλιά.

Πλέον οι κυρίες κάθονται και πλέκουν μπροστά στα μαγαζάκια τους με την παραδοσιακή πραγμάτεια. Στο ρόλο του 'πλέκουν' δυο χέρια που κάνουν την κίνηση του πλεξίματος κι ένα μαγικό κουβάρι που δεν ξετυλίγεται ΠΟΤΕ! Στο ρόλο της 'παραδοσιακής πραγμάτειας' πασμίνες, μαντήλια, τσάντες και παπούσια. Αν βέβαια τα κοιτάξεις λίγο καλύτερα, θα καταλάβεις πως οι κυρίες με τις παραδοσιακές στολές είναι Κινέζες και Ινδές καθώς ΟΛΑ τα πράγματα φέρουν την επιγραφή "made in China/India"! Αν ανοίξεις τον χάρτη της Καρπάθου σου εγγυώμαι πως δεν θα βρεις ούτε China ούτε India. Θα βρεις επίσης πολύ κάρυ σε παραδοσιακά σακουλάκια. Α, και το βράδυ οι κυρίες φοράνε τα κανονικά τους ρούχα και πίνουν τη λεμονίτα τους στην πλατεία. Λογικό!

Όπως καταλαβαίνεις, δεν με ενθουσίασε η Κάρπαθος. Είχε μερικά ωραία σημεία και μερικές εντυπωσιακές όψεις. Είναι όμως ένα νησί που δεν σε χαλαρώνει. Όλα τα σπίτια είναι παράξενα φτιαγμένα, λες και δεν έπρεπε να είναι καν εκεί. Όλα φαίνονται να γίνονται βεβιασμένα, με χρώμα που θα έπρεπε να είναι παραδοσιακό αλλά τελικά είναι ένα ξεθωριασμένο τουριστικό σε αγχωτικό τόνο. Λες και κάνεις διακοπές στο σετ του "My big fat greek wedding" με μόνιμο σάουντρακ τα άπαντα της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

Μετά τις υπέροχες μέρες στο Πήλιο, η Κάρπαθος μας έκατσε στο λαιμό σαν κουκούτσι από γιαρμά.

Το καλύτερο κομμάτι της Καρπάθου λέγεται 'Γλάρος' και είναι ένα εστιατόριο/ ξενώνας στην Αρκάσα. Με πολύ μεγάλη διαφορά το καλύτερο φαγητό και οι ευγενέστεροι οικοδεσπότες. Η Σοφία που το έχει ήταν μια εξαιρετική οικοδέσποινα, φιλόξενη, περιποιητική και διακριτική. ίσως ο μοναδικός λόγος για να μην σβήσεις με γαλάζιο μπλάνκο την Κάρπαθο από κάθε μελλοντικό σχέδιο διακοπών.

Προσωπικά νομίζω πως είναι θαύμα το ότι περάσαμε ωραία με τον Στε και γελάσαμε πολύ. είναι πραγματικό κατόρθωμα το ότι δεν σφαχτήκαμε. Ή το ότι δεν σφάξαμε τον επιστάτη του ξενοδοχείου που καθότανε αθόρυβα τα μεσημέρια έξω από το παράθυρο μας για να ακούσει αυτό που κάνουν οι άνθρωποι όταν δεν μπορούν να πάνε για μπάνιο και η τηλεόραση δεν πιάνει κανένα κανάλι!

Μετά την Κάρπαθο, απέκτησα ένα σεβασμό για την Ιτέα!



23 σχόλια:

YO!Reeka's είπε...

δηλαδη πήγες στου μάδαφάκα το κέρατο για να δεις τηλεόραση;!!
(υγ. ένας φίλος που πήγε πριν 2-3 χρόνια έλεγε ότι έχει π-ολύ ωραίες παραλίες, αλλά είναι τόσο αρντάν που πρέπει να πέσεις στα ντραγκς)

nanakos είπε...

Η φετινές επιλογές στην τιβί είναι οι εξής 2: Ρετιρέ & Ολυμπιακοί! Όπως καταλαβαίνεις ξωμείναμε και από τα δύο! Ειδικά σ' εσένα θα πρότεινα να πας. Αρκεί να στείλεις την *Αθηνά* στο Γαλαξείδι να κάνουμε βουτιές!

ria είπε...

άσε, υπάρχουν και χειρότερα!

να κλείσεις σουίτα και να είναι ένα μεγάλο δωμάτιο με το μπάνιο δυο πόρτες πιο κει! να έχει πρωινό και να σημαίνει ότι θα σου φτιάξει καφέ η τύπισσα που έχει τον ξενώνα (θεός να τον κάνει) και να πληρώσεις και 80 ευρώ στα κατσάβραχα!
να είναι το χωριό όλο ανηφόρες και να μην έχει μια ταβέρνα ή καπου να πιεις καφέ αν δεν περπατήσεις μόνο 2000 μέτρα! και μετά να πρέπει να επιστρέψεις!

άσε καλά πέρασες!

YO!Reeka's είπε...

δε φθάνει που σκανδαλωδώς απέρριψες το γραπτό μου στις εξετάσεις κουλεμανσόν, μου τη λες κι από πάνω :Ρ έχε χάρη που είμαι μεγάλη καρδιά (και κοιλιά)

Rodia είπε...

1. μην εμπιστεύεσαι τις ενημερωτικές εκπομπές της ΕΤ1 (περί Ελλάδς, κλπ)
2. οι ντόποιοι ζουν από τους μετανάστες τους στο αμέρικα, οπότε δεν έχουν ανάγκη τα λεφτά του βρωμοτουρίστα και αυτό που είπε ο τύπος για το τουτού είναι σκόνη στα μάτια. Ζουν και καλοζουν και τους 12 (ΔΩΔΕΚΑ) μήνες του χρόνου.
3. η Σοφία που λες είναι σίγουρο πως είναι ντόπια;
4. έχει κι άλλα νησιά η Δωδεκάνησος. Λέρο πήγες;
4. χαχαχαχαχα :)))) και του χρόνου!

STELIOS PENTARVANIS είπε...

Η αλήθεια ειναι οτι η καρπαθος ειναι ωραια μεσα στην ασκήμια της ...αλλα ισως δεν εισαστε ετοιμοι να το δειτε

An-Lu είπε...

No commets my dear boy! At least u had σεξάκοι ;-)

kanataki είπε...

ήθελα να ρωτήσω αν έχει κουκούτσι ο σαρμάς, αλλά μετά διάβασα ότι έλεγε σαρμάς και αποκαταστάθηκε η πρόσκαιρη σύγχυση

kanataki είπε...

ok ok γιαρμάς...

μα, καλά πως κανετε έτσι???

kanataki είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
georgethebeast είπε...

kala more pos kaneis kai esi etsi!!!
apapapapa

Ανώνυμος είπε...

αν μη τι άλλο ξεκουράστηκες και κολύμπησες, και...... πολλά άλλα.\
χαχαχαχαχαχα
vassilis

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλα κύματα, ε; Αμα μου πειτε οτι εχει και βραχια, εφυγα για παραλια.

nanakos είπε...

Ria, προφανώς ήρθες στο Γαλαξείδι! Γιατί δεν μου έστειλες ένα μήνυμα?!

Αγαπημένη μου Ροδιά, η Σοφία ήταν Πειραιώτισα ντερμπεντέρισα και ο άντρας της ζούσε 20 χρόνια στην Αμερική. Το καλοκαίρι ζουν στην Κάρπαθο και τον χειμώνα μοιραζόμαστε τον ίδιο ταχυδρομικό κώδικα! Αγαπάει πολύ το νησί και στεναχωριόταν πολύ που οι έλληνες επισκέπτες του είναι η μεγάλη μειονότητα.

Στέλιο, ίσως και να έχεις δίκιο. Όλα τα μέρη έχουν ομορφιές αρκεί να τις ανακαλύψεις. Πιθανότατα, η γενικότερη κακή εντύπωση που σχηματίσαμε μας εμπόδισε να τις δούμε. Αν και η Κυρά Παναγιά ήταν μια αληθινά συγκλονιστική παραλία.

Άντζελα, δεν κάναμε μόνο αυτό. Και γελάσαμε και παίξαμε και κάναμε βόλτες και έφαγα και onion rings ίδια με του Burger King που είχα να φάω πολλά, πολλά χρόνια!

Τάπερ-Ντόνα, νομίζω πως θες διακοπές για να συνέλθεις από τη σύγχυση των διακοπών! Έτσι, για να μην μας βγάλεις την ψυχή (και) αυτόν τον χειμώνα.

Τζώρτζ, έπρεπε να με είχες πάρει τηλέφωνο 5 μέρες αργότερα και θα σου έλεγα τί θα άκουγες! Αλλά ήσουν τυχερός και με πέτυχες στη Βυζίτσα!

Η αλήθεια είναι Βασιλάκη μου πως τα δάμασα και φέτος τα κύματα!;-)

Passer, βράχια είχε περισσότερα στο Πήλιο. Αλλά στην Κάρπαθο ήταν πολύ μεγαλύτερα και το ευχαριστιόσουν!

STELIOS PENTARVANIS είπε...

ego karpatho den exo paei alla xero oti einai SUPER katastasi apo oti mou exoun pei filoi ...metanastes

Loucretia είπε...

Oh my God, Νανακο ζεις;;;;;

Αντε και του χρονου στους Λειψους :-Ρ

Tanila είπε...

Τα κύματα δάμασες ή τα φαγιά;
Στεφ ή Στελ;

ΤΑ ΔΥΟ ΠΙ είπε...

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Το νησί με ανάγκασε να κάνω στο blog μου εκτενές φωτορεπορτάζ...

tsok είπε...

Σέριφος γουάζεντ δάτ μάτς μπέτερ.
Του χρόνου στεριά και πάλι στεριά, να αναστενάξουν οι χαλκιδικές, τα πήλια και οι ελαφόνησοι. Φτάνει η Κυκλάδα με τις απίστευτες τιμές των ακτοπλοϊκών, τον αέρα που σου κάνει τα μυαλά σορμπέ και τις συνομήλικες με τη γιαγιά μου υποδομές. Μου τη δίνει να με βλέπουν ως ένα γιγνατιαίο πορτοφόλι που ανέχεται τη βρωμιά, την αγένεια και την ελλιπή παροχή υπηρεσιών! Ούστ! Εγώ μαζί σου είμαι νανάκε.
ΥΓ Για 12νησα προτείνω ανεπιφυλάκτως Αστυπάλαια αν δεν σας χαλάει το πολύωρο ταξίδι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕΣ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΚΗ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΙΟ ΝΗΣΙ. ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΠΗΓΑΙΝΩ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ. ΑΣ ΜΗΝ ΓΕΝΙΚΕΥΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ. ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΤΑ ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΑ ΝΕΡΑ? Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ? ΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ? ΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΓΑΜΟΙ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΝ?
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΟΣ, ΝΑΞΟΣ, ΜΥΚΟΝΟΣ ΚΑΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ. ΣΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΩΣΤΗ ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΡΙΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ!!

Ανώνυμος είπε...

Στην κάρπαθο έχω πάει τρεις χρονιές και θα πάω ξανά με την πρώτη ευκαιρία. Ναι είναι τίγκα στους μετανάστες από το ΝΙου Τζέρεϊ, ναι δεν έχει παντού ωραίο φαγητό, η νυχτερινή ζωή είναι νυσταλέα, αλλά δεν έχω δει πουθενά καλύτερες παραλίες (δίχως αξιοσημείωτα κύματα όταν ήμουν εγώ εκεί)και με τόσο λίγο κόσμο. Αν έχεις πάει στον άγιο μηνά η στην άπελλα για μπάνιο θα το θυμάσαι για πάντα κι αν έχεις φάει μακαρούνες στην "ωραία κάρπαθο" (κι ας είναι στο λιμάνι) παίρνεις και δεύτερο πιάτο. Κι έχει κι άλλα άλλα πολλά ωραία -κι ένα χωριό που το λένε Πέι αν δεν απατώμαι, κάτι που γενικά σε εξιτάρει ηχητικά. Και η Όλυμπος σόρι, αλλά αξίζει τον δρόμο στον οποίο θα φανταζόμουν όμως ότι την έστρωσαν την άσφαλτο φέτος...

nanakos είπε...

Κι όμως Κωστή, δεν τον έχουν στρώσει το δρόμο ακόμη. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Δυστυχώς.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΡΕΣΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟ ΕΦΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΓΛΑΡΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΡΕΙ....Η ΟΛΥΜΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΤΕ ΜΟΥ!!! ΕΧΩ ΔΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΡΑΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΤΟΛΗ!!! ΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΕΣΕ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΔΕΝ ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ 99%!! 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ(ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΩ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΦΤΗΝΑ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ ΑΠΛΑ ΛΙΓΟ ΜΑΚΡΙΑ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΕΦΤΙΑΞΑΝ. ΑΝ ΤΩΡΑ ΖΑΛΙΖΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΙΟ ΣΙΓΑ Η ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΕΙ... ΣΕ ΜΕΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΙΟ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΣΟ... (ΕΧΕΙ ΕΝΝΟΕΊΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΠΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ)