Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 10, 2007

Nύχτες Πρεμιέρας

Σε μια εβδομάδα και κάτι ξεκινούν για 13η χρονιά οι Νύχτες Πρεμιέρας. Το πρόγραμμα των ταινιών δεν έχει βγει ακόμα αλλά έχουν ανακοινωθεί όλα τα πάρτυ που θα γίνουν στα πλαίσια του φεστιβάλ! Λογικό!
Στο site του Αθηνοράματος γράφει η Βένια Γεωργίου:

" Ένα από τα αφιερώματα που κάνει ιδιαίτερα περήφανους τους διοργανωτές είναι εκείνο στον 63χρονο Ινδό σκηνοθέτη (και ποιητή) Μπουνταντέμπ Ντασγκούπτα. Αν οι σινεφίλ γνώσεις σας δεν περιλαμβάνουν το όνομά του, σημειώστε ότι θεωρείται ο διάδοχος του Σατγιαζίτ Ρέι και ο σοβαρότερος εκπρόσωπος του σύγχρονου ινδικού σινεμά που βρίσκεται στον αντίποδα του Μπόλιγουντ."

Προφανώς, η παραπάνω πρόταση δεν απευθύνεται σ' εμένα τον αμόρφωτο γιατί η σχέση μου με τον ινδικό κινηματογράφο φτάνει μέχρι...μισό λεπτό... να σκεφτώ... οκ! θυμήθηκα! Η σχέση μου με τον ινδικό κινηματογράφο δεν υπάρχει. Εκτός κι αν μετράει ο 'Τάφος του ινδού' που αν αντιλαμβάνομαι σωστά, 'ο τάφος' σε σχέση με τις ταινίες του ποιητή θα πρέπει να μοιάζει με τον 'Πόλεμο των Άστρων'. Τουλάστιχον!
Το φεστιβάλ, βεβαίως, είναι μια καλή ευκαιρία να ξεστραβωθούμε και να δούμε κάτι πέρα από τα τετριμμένα. Θα ήθελα όμως να ήξερα ποιό είναι το κοινό του Ντασγκούπτα στην Ελλάδα? Το αληθινό κοινό, όχι αυτοί που κοιμούνται στις προβολές και γράφουν συγκλονιστικές κριτικές όσο παίζει στο dvd το "Τρελλό Γουίκεντ στου Μπέρνι". Ποιός ενθουσιάστηκε τόοοσο πολύ με αυτό τον σκηνοθέτη? Και κυρίως, αν πάρουμε σαν δεδομένο πως το φεστιβάλ απευθύνεται σε νέους, ποιός σκέφτηκε να επιμορφώσει τη νεολαία με τον Ντασγκούπτα όταν η συντριπτική πλειοψηφία τoυς δεν έχει δει το "Κραυγές και ψίθυροι" ή ακόμα και το "Grease"?
Μπορεί βέβαια το ελληνικό κοινό να είναι πολύ πιο σινεφίλ απ' όσο νομίζω κι εγώ να μιλάω απλά από τον πάτο της θάλασσας.


12 σχόλια:

billzouk είπε...

Ομολογω οτι ουτε εγω τον ξερω αυτον τον Ινδο. Στις νυχτες πρεμιερας παντως εχω δει καποιες πολυ καλες ταινιες, που δεν εχεις την δυνατοτητα να τις δεις αλλου.

Ανώνυμος είπε...

Xταποδοκαλαμάρια.

Ανώνυμος είπε...

Θανάάάάάσσσσσσηηηηηηη!
Δεν ακούς που σου μιλλλάάάάάάΩΩΩΩΩ!!!???

kanataki είπε...

ξεκίνα να τρως ινδικό
ίσως σου ρθει καμία έμπνευση της προκοπής....


υγ αλήτη
υγ έ αλήτη
υγ που μου θες και πάρτυ...

Ανώνυμος είπε...

Μεσάνυχτα Μόσχας.

Δεν κοιτάνε τα χάλια τους, λέω εγώ, που πρώτα θα εξαντληθούν οι κάρτες και μετά θα μας πουν τι θα δούμε, μου θέλουν και βραχμαπούτρα τα βόοοοδια! Βρε ουστ! Έχω δει κι εγώ σπουδαίες ταινίες στις Νύχτες, αλλά κάθε χρόνο όλο και περισσότερο αισθάνομαι ότι θέλουν να με πιάσουν κότσο.

Άσχετο: Νανάκο, ν' αγιάσει ο στόμας σου!

coolies είπε...

Εγώ πάλι ως περισσότερο "παραμορφωμένος" θα το πάω πιο πέρα το πράγμα. Ποιος είναι ο Σατγιαζίτ Ρέι, που θα τον διαδεχτεί ο Βραχμαπούτρα..εεε, συγνώμη... ο Ντασγκούπτα ήθελα να πω.

Loucretia είπε...

Τςτςτς, Δασκαλε ντροπη, τι μνημη χρυσοψαρου ειναι αυτη που εχεις;;

Ξεχασες τις επικες δημιουργιες των bloggers στα BOMBAY FILMS περυσι τον Φεβρουάριο;

Τι να μας πει τωρα ο Ντασκουπτα (γκτουπα τον, γκτουπα τον), οποιος θελει να δει τι σημαινει αντιποδας του Μπολιγουντ, ας παει να καμαρωσει τα εργα μας στο blog του Vangue Tourist, ΕΔΩ

Ετσι, για να θυμουνται οι παλιοι και να μαθαινουν οι νεωτεροι :-ΡΡΡ

snikolas είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
snikolas είπε...

Nanako και εγώ μαζί σου. Δεν ξέρω κανέναν από αυτούς τους τύπους. Αν και μαζί τους είχαμε κάνει τρελό χαβαλέ: http://snikolas.blogspot.com/2006/04/
make-movie-and-oscar-goes-to-i
-voted.html

nanakos είπε...

OH MY GOD, Λουκρητία & Νικόλα! Πού τα θυμηθήκατε!!! Αυτές τις δημιουργίες πρέπει να μάθει ο κόσμος!

Ανώνυμος είπε...

νανάκο μου παρεξήγησες, οι νύχτες πρεμιέρας δεν είναι η λαϊκή επιμόρφωση, είναι ο χώρος συνάντησης των τρέντυ.

nanakos είπε...

Θα έχει και...ΕΜΟς????